Svet
245 ogledov

Zlatni rat: Privatizirali najbolj znano hrvaško plažo

Plaža Zlatni rat Bol na Braču Profimedias
Najbolj znano plažo na Hrvaškem, v kraju Bol na otoku Brač, so mestni svetniki dali v upravljanje zagrebškemu podjetju Sport B. Občina Bol je v preteklih letih zemljišča na plaži oddajala gostincem in trgovcem ter s tem vsako leto zaslužila okoli 11 milijonov kun. Odslej bo od družbe Sport B prejemala le tretjino koncesije, ki znaša 1,8 milijona kun.

Na Bolu poudarjajo, da denar potrebujejo za naložbe v infrastrukturo v času, ko ni turistične sezone. A sprijazniti se bodo morali z dejstvom, da bo občina s plažo upravljala le še letos. S 1. januarjem 2018 nadzor prevzema družba Sport B. 

Gre za skrivnostno podjetje, o katerem je znanega zelo malo. A hrvaški mediji so se dokopali do povezav lastnika družbe z močnim lobijem stranke HDZ. Naslednjih 15 let bo s plažo upravljal njen lastnik Davor Marijević.

Odločitev o oddaji koncesije so sprejeli svetniki Splitsko-dalmatinske županije.

Nekaj dni po tem, ko so se o tem razpisali hrvaški mediji, se je s pisnim sporočilom odzvalo tudi podjetje Sport B. Poudarjajo, da do pravnomočnosti odločitve ne nameravajo sodelovati v medijskih špekulacijah. 

Poudarjajo, da je eno njihovih osnovnih vodil kakovost in da bodo še naprej vlagali v razvoj lokacije. Dejstvo, da družba doslej praktično ni imela prihodkov, pa po njihovem ne pomeni, da bi se v njej dogajale malverzacije, pač pa ravno nasprotno: gre za projektno podjetje, kar je povsem običajen način poslovanja, so še zapisali. 

Domačini: Plaže ne damo 

Prebivalci Brača sporočajo, da Zlatnega rata, ki mestu nosi zlata jajca, ne dajo. Vztrajajo, da želijo še naprej nadzorovati plažo, s katero je občina Bol upravljala zadnjih 13 let. A vse kaže, da so jo izgubili. V času velikonočnih praznikov so predstavniki Splitsko-dalmatinske županije objavili, da so plažo oddali v najem. Na zadnji seji pred volitvami so se o tem odločili z glasovanjem. 

Besni prebivalci Brača so s svojimi zahtevami naleteli na gluha ušesa, kljub argumentom, da podjetje nima izkušenj in zaposlenih niti denarja. 

Predstavniki županije so jim sporočili, da po zakonu ne smejo preverjati kakovosti poslovanja, da pa imajo vse bančne garancije, ki jih potrebujejo.

Najvišjo ponudbo so zavrnili

Po razkritju odločitve se je z obširnim sporočilom za medije oglasilo še podjetje Kamen sreće. Trdijo, da so za koncesijo ponudili največ izmed vseh štirih ponudnikov in da so njihovo ponudbo zavrnili s popolnoma absurdnim razlogom. Trdijo, da bodo zaradi nesprejema njihove ponudbe odškodovani državni, županijski in občinski proračun, ki prejemajo koncesnino. Njihovo celotno sporočilo lahko najdete na tej povezavi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 08:58 20.april 2017.

    greš tam kjer veš da ti znese in da se počutiš dobro,ne kritizirat nobenega,hočejo pač zaslužit in seveda tudi bodo ,pri nas se dogajajo iste stvari ,npr parking hiša zraven klinike ki je draga za znoret ,ampak narod to potrebuje ...prikaži več in zadeva laufa,sam sem isto bil proti in nikoli da ne grem v to parkhišo ,no pa vseeno grem ker je blizu in varno

  • Harrison 07:52 20.april 2017.

    Rejs je taku !

  • jozicamurn 01:53 20.april 2017.

    Hrvat je tat in ne dobijo našega denarja več. Istra je naša, teran je naš, KRANJSKA klobasa je naša itd., ko bodo to vse vrnili in priznali napako, potem se lahko pogovarjamo da ščijemo v njihovem morju z zlato sardelo ...prikaži več vredno 7 kun po komadu. Obstaja veliko več lepših destinacij na svetu, kjer uživaš s pol manj denarja in kjer si dočakan kot gost in turist z odprtimi rokami, ne pa ta ustaša-land.