Svet
3 ogledov

Zločin brez tožnika

Žurnal24 main
Sodnega epiloga domnevnih zločinov Osvobodilne vojske Kosova na Kosovu ne bo, meni pravnik Ljubo Bavcon.
 
 

Če naj proces pravičnosti v Srbiji doseže odobravanje in tako odpre pot neki stopnji sprave, morajo biti hudodelstva OVK razkrita.

Carla del Ponte v knjigi Gospa tožilka

 
“Podobno kot v Ruandi je na Kosovu prišlo do ščitenja šibkejše strani. Sedanja kosovska politična struktura je tako zaščitena,” je v četrtek povedal pravnik Ljubo Bavcon. V četrtek je Ljubljano obiskal kosovski predsednik Hashim Thaci, ki je med vojno s Srbijo poveljeval osvobodilni vojski kosova (OVK). V Društvu slovenskih pisateljev so predstavili prevod knjige nekdanje glavne tožilke haaškega sodišča Carle del Ponte z naslovom Gospa tožilka, ki govori tudi o domnevnih zločinih OVK.

Ljubo Bavcon, zaslužni profesor kazenskega prava in borec za človekove pravice, je pohvalil korektnost prevoda knjige Carle del Ponte.
 © BOBO

 
Epiloga ne bo
Bavcona, ki je govoril ob predstavitvi knjige, smo vprašali, ali verjame, da bo v primeru sumov o zločinih OVK prišlo do epiloga. “Bojim se, da bo to zelo težko,” odgovarja Bavcon in dodaja: “Kjer ni tožilca, ni sodišča. Epiloga po mojem ne bo.”

Haag eno, novinarji drugo
Pred natanko enim letom je haaško tožilstvo sporočilo, da ni našlo dokazov za podporo obtožbe, da so kosovski Albanci med vojno na Kosovu med letoma 1998 in 1999 preprodajali organe srbskih ujetnikov. Dvom o tem pa sta izrazila BBC in Der Spiegel.

“Naša raziskava je pokazala, da so tudi borci OVK zagrešili resne kršitve človekovih pravic," se je glasil zaključek prejšnji teden pripravljenega prispevka britanskega BBC. Novinarji nemškega Der Spiegla, ki so domnevno trgovino z organi preiskovali septembra, pa so takrat ugotovili, da “dvomi ostajajo”.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.