Svet
5 ogledov

Zloglasna Acta le javna

O takrat še tajnem sporazumu smo v Sloveniji prvi poročali 31. marca. (Foto: Žur Žurnal24 main
Boj proti piratstvu. “Od držav ne bo zahtevan ukrep odklapljanja dostopa do spleta,” pravi Andrej Piano z MG.

“Pogaja se EU, kot članico pa bo sporazum zadeval tudi Slovenijo,” o Acti pravi Andrej Piano z ministrstva za gospodarstvo (MG).

Zadnja različica sporazuma Acta, o katerem so se večja svetovna gospodarstva v tajnosti pogajala dve leti, je od včeraj na voljo na spletu. Sporazum, ki zadeva ponarejene izdelke, generična zdravila in spletno piratstvo, je bil tudi zaradi tajnosti tarča številnih kritik.

Odklopi niso zahtevani


EU ne bo niti podprla niti sprejela obveze, da bi zaradi prenašanja nelegalnih vsebin ljudem ukinjala dostop do spleta.
Karel de Gucht, evropski komisar za trgovino

Ena od glavnih kritik je predviden pritisk na ponudnike dostopa do spleta, naj nadzirajo prenašanje piratskih vsebin svojih uporabnikov. Tisti, ki bi bili zasačeni večkrat, bi lahko ostali brez povezave do spleta. 

Kot pa je pred časom poudaril evropski komisar za trgovino Karel de Gucht, članice EU k tovrstnim ukrepom s sporazumom ne bodo zavezane. Da sporazum ne vpliva na spletno politiko držav, poudarja tudi Piano.

Ukrepi še neznani

187 milijard evrov je bila po svetu leta 2008 vredna trgovina s ponaredki in piratiziranimi vsebinami.

Ali Slovenija zaradi sporazuma vseeno že pripravlja kakšne nove ukrepe? “Po mojem védenju ne, sporazum je še v pogajanjih. Kakor je zdaj jasno, naj spremembe slovenske zakonodaje ne bi bile potrebne,” meni Piano in dodaja, da bi bil po optimističnih napovedih sporazum lahko izpogajan že letos, bolj realno pa se mu zdi končanje pogajanj sredi prihodnjega leta.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.