Svet
3259 ogledov

Zlom največje tovarne iPhonov: Izbruhnili nasilni protesti

Protesti v Zhengzhou twitter
Zaposleni so se po treh tednih negotovosti in življenja s številnimi omejitvami spopadli z varnostnim osebjem.

Zaradi covida-19 in strategije upravljanja z epidemijo je v največji tovarni iPhonov v Zhengzhou v začetku meseca prišlo do izpada proizvodnje, zaradi česar so številni delavci bili primorani ostati v objektu, četudi so nekateri pobegnili čez ograje, sedaj pa so v njeni okolici izbruhnili nasilni protesti. Zaposleni v tovarni na Kitajskem, ki je v lasti tajvanskega podjetja Foxconn, so se spopadli z varnostnim osebjem, razlog pa naj bi bili strogi ukrepi za zajezitev širjenja pandemije covida-19.

Na videoposnetkih, ki so zaokrožili po družbenih omrežjih Weibo in Twitter, je videti na stotine delavcev, ki so podnevi korakali po cesti, z nekaterimi pa so se spopadli policisti in ljudje v zaščitnih oblekah. Na drugem videoposnetku so bile vidne razbite kabine za testiranje na covid-19 in prevrnjeno vozilo.

Videoposnetek, ki je bil posnet v nočnem času, prikazuje moškega z okrvavljenim obrazom, na posnetku pa je slišati: "Udarjajo ljudi, udarjajo ljudi. Ali imajo vest?" Eden izmed videoposnetkov prikazuje več gasilskih vozil, obkroženih s policisti v zaščitnih oblekah, parkiranih v bližini stanovanjskih blokov. Ob tem je bilo mogoče slišati glas iz zvočnika, ki je delavce pozival, naj se vrnejo v svoje bivalne prostore in naj se ne povezujejo z "majhno manjšino nezakonitih elementov".

Na več posnetkih je bilo videti tudi, kako se delavci pritožujejo nad hrano, hkrati pa trdijo, da niso prejeli obljubljenih bonusov. "Spremenili so pogodbo, tako da nismo mogli dobiti bonusov, kot so obljubili. Postavili so nas v karanteno, ne zagotavljajo pa hrane," je po poročanju BBC dejal eden od delavcev Foxconna med prenosom v živo.

Ključnik na družbenem omrežju Weibo Foxconn riots oz. Foxconnski izgredi je bil v sredo cenzuriran, vendar so nekatere objave, ki se nanašajo na obsežne proteste v tovarni, ostale dosegljive.

Niti Foxconn, znan tudi po uradnem imenu Hon Hai Precision Industry, je največji pogodbeni proizvajalec elektronike na svetu, ki sestavlja pripomočke za številne mednarodne blagovne znamke, kot je Apple. Iz podjetij se na izgrede niso odzvali.

Na najnovejše modele iPhonov bo potrebno čakati dlje

Kitajska kot zadnje večje svetovno gospodarstvo vztraja pri ničelni toleranci do covida. Da bi omejila širjenje virusa, še vedno izvaja množična testiranja in odreja dolgotrajne karantene, kar povzroča utrujenost in nezadovoljstvo med prebivalstvom, saj so bili nekateri več tednov zaprti v tovarnah in na univerzah ali pa niso mogli prosto potovati. Foxconn je nedavno v svojem obratu v kitajskem mestu Zhengzhou zabeležil porast primerov covida-19, zaradi česar je podjetje zaprlo obsežen kompleks, da bi obvladalo širjenje koronavirusa. Tovarna velja za mesto znotraj mesta, v katerem po podatkih AFP dela okoli 200.000 ljudi. 

Pred tem so v začetku meseca po spletu zaokrožili posnetki paničnih delavcev, ki v luči obtožb o slabih delovnih razmerah množično bežijo z območja tovarne. Na območju naj tudi ne bi bilo primernih zdravstvenih kapacitet. Podjetje je zaposlenim, ki so ostali, ponudilo visoke nagrade in druge spodbude, medtem ko je lokalna oblast, da bi preprečila propad tovarne, pripeljala nove delavce, navaja AFP.

Omejitev proizvodnje Applove glavne tovarne v osrednji Kitajski, ki zaposluje približno 200.000 ljudi in proizvede 70 odstotkov vseh iPhonov, bo imela vpliv na dobavo. Pred prihajajočo božično nakupovalno sezono so iz podjetja sporočili, da bodo morali potrošniki na iphonove modele 14 pro in 14 pro max počakati nekoliko dlje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • BenX 12:53 23.november 2022.

    V kako lepi demokraciji živimo... Ne mi na zahodu, še manj reveži na vzhodu. Hec je v tem da se vzhod ne približuje več zahodu, pač pa zahod vzhodu. Pravic iz dneva v dan manj, nadzora in represije pa iz ...prikaži več dneva v dan vač. Ampak nihče se ne sekira, vse je za dobro nas in našo varnost, zdravje,... Nič sekirat, nič razmišljat, samo kimat pa bo vse dobro. Mhm...