Svet
31 ogledov

"Zlomljeno srce" vas lahko pahne v smrt

Žalovanje Shutterstock
Obstaja velika verjetnost, da lahko zaradi "zlomljenega srca" hitreje umrete, ugotavlja najnovejša raziskava o vplivu žalovanja za ljubljeno osebo na zdravje posameznika.

Znanstveniki so tako ugotovili, da čustveni stres ob izgubi ljubljene osebe lahko pri žalujočem vodi v oslabitev imunskega sistema in posledično hitrejšo dovzetnost za okužbo z bakterijami.

Rezultati raziskave bi tako pomagali razložiti primere vdov ali vdovcev, ki umrejo le nekaj ur ali dni po smrti ljubljene osebe, poroča The Telegraph. Nekdanji britanski premier James Callaghan je tako leta 1995 zaradi pljučnice umrl v starosti 92 let, in sicer le deset dni po smrti 67-letne žene Audrey.

Pri glasbeniku Johhnyju Cashu, ki je leta 2003 umrl za posledicami sladkorne bolezni, pa je bilo rečeno, da se mu je zdravstveno stanje zelo poslabšalo po smrti 73-letne žene June. Slednja je umrla štiri mesece pred njegovo smrtjo.

Oslabitev imunskega sistema

Imunologi iz Univerze v Birgminghamu so tako odkrili, da velika žalost in čustveni stres vpliva na bele krvne celice ali levkocitov v krvi, ki so odgovorne za boj proti bakterijskim infekcijam, kot na primer pljučnica.

To je še posebaj izrazito pri starejših osebah, ki z leti izgubijo zmožnost proizvajanja hormonov, ki bi spet "ojačali" imunski sistem. "Veliko je anekdot o parih, ki so bili poročeni več kot 40 let in ko je eden izmed zakoncev umrl, je drugi umrl le nekaj dni kasneje," je dejal profesor Janet Lord, ki je vodil raziskavo in dodal, da tako žalujoči umrejo zaradi oslabljenega imunskega sistema.

V raziskavo je bilo vključenih 48 zdravih odraslih oseb v starosti 65 let in več. Ugotavljali so njihovo stanje imunskega sistema in hormonov.

Polovica od njih je v zadnjih 12 mesecih izgubila partnerja. Izkazalo se je, da so bili ti bolj dovzetni za bakterijske okužbe. V krvi pa so imeli tudi višjo raven stresnega hormona kortizol.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.