Svet
8 ogledov

Zlorabe šele zdaj prihajajo na dan

Fotografija je simbolična. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Konec druge svetovne vojne še ni prinesel konca trpljenja. Številne nemočne otroke so zlorabljali in to šele zdaj prihaja na dan. Razkritja presenečajo tudi slovenske zgodovinarje.

Nemka Marianne Döring je bila negovalka. A njeno delo po koncu svetovne vojne je bilo vse prej kot usmerjeno v pomoč drugim. Pod okriljem Karitasa je delala v eni izmed številnih sirotišnic, kjer je zavetje po koncu druge svetovne vojne našlo več sto tisoč otrok. In šele zdaj je spregovorila o dogajanju po letu 1945.

Za nemško televizijo ARD je dejala, da so otroke zvezali in pustili sedeti na toaleti; če niso opravili velike potrebe, so jih pretepli. Med drugim naj bi njihovo jokanje mirili tako, da so jim vbrizgali pomirjevala, jih zvezali na posteljo ter zadrževali v zaprtih prostorih brez svetlobe. Številni so zaradi trpljenja umrli. Na drugih pa je tako ravnanje pustilo posledice in niso nikoli umsko ali motorično dohiteli svojih vrstnikov.

To je bilo skrito še pred nemško javnostjo in je za vse šokantno dejstvo, se je glasil odgovor več slovenskih zgodovinarjev na naše vprašanje, ali so bila poznavalcem takšna dejanja vsaj malo poznana. Nekateri opozarjajo, da gre verjetno v nekem deležu za otroke, rojene konec leta 1945 ali leta 1946, ko je Rdeča armada po vdoru v Nemčijo posiljevala ženske. Številne Nemke, še posebej izrazite privrženke nacističnega režima, so se otrokom po rojstvu odpovedale.

Sirotišnica – prostor za izživljanje
"Sirotišnice bodo zmeraj vlekle ljudi, ki se izživljajo nad nemočnimi. Podoben primer so bili tudi otroci s Petrička ali pa zdaj aktualen primer rojenih otrok v Bosni. Tudi Kocbekova hčerka naj bi umrla zaradi takih šokov. Razumljivo je, da bodo neznosne razmere in travme pustile posledice," nam je glede zlorab v sirotišnicah dejal zgodovinar Jože Dežman in dodal: "Sirota pač nikoli ni bila kaj dosti vredna."

Priznal, kar je doživel v Hudi jami, in se obesil

Prevladuje mnenje, da je zdaj nekaterim slaba vest prišla do živega. Ali kot pravi ena izmed naših zgodovinark: "Sčasoma te to začne glodati in ti je lažje, če se izpoveš. Pri nas po vojni recimo vsi niso bili sposobni narediti obračuna. Nekateri tudi prijateljem niso nič povedali, veliko jih je naredilo samomor. Fant, ki je stražil v Hudi jami, se je denimo kasneje izpovedal bivšemu partizanu in kasnejšemu prijatelju. Po izpovedi pa se je obesil."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.