Svet
7 ogledov

Zlorabe zaradi seksualne revolucije

Škovska konferenca trdi, da so škofje v polnosti sodelovali v raziskavi, vredni Žurnal24 main
Vzrok spolnih zlorab otrok ni celibat duhovnikov, ampak njihova neprimerna pripravljenosti na seksualno revolucijo 60. in 70. let minulega stoletja.

Petletna študija newyorške fakultete za kazensko pravo John Jay je ugotovila, da je okoli 44 odstotkov znanih primerov zlorab vključevalo duhovnike, ki so bili posvečeni v 40. in 50. letih minulega stoletja. Takrat jih v semeniščih niso primerno pripravili na življenje v celibatu in posledično ti možje niso bili pripravljeni na seksualno revolucijo, ki je sledila nekaj let pozneje.

Poročilo je zadnje v vrsti treh študij, ki jih je Ameriška škofovska konferenca naročila v okviru reform za zaščito otrok. Reforme so sprejeli leta 2002, na vrhuncu škandala glede spolnih zlorab v Cerkvi.

Celibat in homoseksualnost
Javna razprava o krivcih za zlorabe je doslej ubirala ideološko pot. Medtem ko so liberalci krivili obvezen celibat in pomanjkanje žensk na odgovornih položajih v Cerkvi, so konservativci s prstom kazali na homoseksualne duhovnike, saj je bila velika večina znanih žrtev dečkov.

Avtorji študije nasprotno trdijo, da so si duhovniki za žrtve izbirali dečke, predvsem ker so imeli več dostopa do njih. Poleg tega naj bi zlorabe dosegle vrhunec v 70. letih minulega stoletja, po letu 1985 pa so začele strmo padati, kar naj bi odsevalo potek glede zlorab v družbi na splošno.

Ameriško škofje so sicer upali, da jim bodo izsledki raziskave pomagali pri vnaprejšnjem prepoznavanju morebitnih prestopnikov v vrstah duhovnikov. A raziskovalci niso našli nobenih "psiholoških značilnosti", ki bi razlikovali duhovnike, ki bi zagrešili zlorabe, od tistih, ki jih ne bi.

Le pet odstotkov pedofilov
Poleg tega je po trditvah raziskovalcev manj kot pet odstotkov duhovnikov, ki so zagrešili zlorabe, moč definirati kot pedofile. Čeprav so bile vse žrtve mladoletne, raziskovalci univerze Jon Jay pedofila opredeljujejo kot odraslega z intenzivno spolno privlačnostjo do otrok v predpubertetnem obdobju. Zagovorniki žrtev tovrstni opredelitvi sicer nasprotuje.

Kritiki tudi trdijo, da študiji ne gre zaupati, ker so podatke zanjo priskrbeli škofi sami. Žrtve zlorab pa menijo, da je študija neuporabna, ker je osredotočena na duhovnike in ne na škofe. Slednjih naj papež ne bi kaznoval, ker so duhovnike, ki so zagrešili zlorabe, ohranili na položajih, ne da bi o tem obvestili starše ali policijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.