Svet
29 ogledov

Zmaga "anti-Trump" predsednika

Frank-Walter Steinmeier, Angela Merkel EPA
Nekdanji vodja nemške diplomacije iz vrst socialdemokratov (SPD) Frank-Walter Steinmeier je bil danes izvoljen za 12. predsednika Zvezne republike Nemčije. 61-letnik je prejel 931 od 1239 veljavnih glasov članov zvezne volilne skupščine.

Poleg Franka-Walterja Steinmeierja so se za položaj nemškega predsednika potegovali še nekdanji finančnik Albrecht Glaser, profesor politologije Christoph Butterwegge, oče enega od evropskih poslancev Engelbert Sonneborn in televizijski zvezdnik Alexander Hold.

Vladajoči stranki SPD in CDU/CSU sta po Gauckovi odločitvi novembra lani ob prizadevanjih podkanclerja Sigmarja Gabriela iz SPD uspeli doseči dogovor o skupnem predsedniškem kandidatu, 61-letnem Steinmeierju, čeprav je to, da na predsedniški stolček v gradu Bellevue sede socialdemokrat, redkost.

Kot pišejo nemški mediji, gre v prvi vrsti za človeka, ki je tekom predsedniške kampanje v ZDA ostro kritiziral Donalda Trumpa, zato so ga poimenovali kar "anti-Trump" predsednik.

Predsednika v Nemčiji ne volijo neposredno, temveč ga izbere zvezna skupščina, ki se sestane samo ob tej priložnosti, vsakih pet let oz. v primeru smrti ali odstopa predsednika 30 dni po tem. Kandidat mora za zmago v prvih dveh krogih zbrati absolutno večino glasov delegatov.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
  • primoz.g 22:05 12.februar 2017.

    evo da ne rabite previjat pa da veste zakaj je šlo, http://bit.ly/2lFw509

  • primoz.g 22:03 12.februar 2017.

    tole je za pogledat do konca http://bit.ly/2lyMsik

  • h3o 17:24 12.februar 2017.

    zdej je treba malo paziti, če bosta Trump in Putin združila moči v boju proti ISIS, ker bodo ISIS začeli bežat v Evropo zato, da se skrijejo!