Svet
12 ogledov

Zmaga Bersaniju ali Berlusconiju?

Silvio Berlusconi FameFlynet
V Italiji so se ob 8. uri odprla volišča, na katerih 50 milijonov volilnih upravičencev izbira prek 630 poslancev in 315 senatorjev. Volišča bodo danes odprta do 22. ure, v ponedeljek pa od 7. do 15. ure. Prve izide volitev je pričakovati v ponedeljek proti večeru.

Poleg parlamentarnih potekajo tudi deželnozborske volitve v italijanskih deželah Lombardija, Lacij in Molise.

Na volitvah se za vodenje nove vlade spopadata levosredinski kandidat Pier Luigi Bersani in vodja desne sredine Silvio Berlusconi. Slednji je moral konec leta 2011 ob grozečem bankrotu države vodenje vlade prepustiti tehničnemu premieru Mariu Montiju.

Zadnje raziskave javnega mnenja so zmago napovedovale Bersaniju, čeprav je Berlusconijeva desna sredina zmanjševala zaostanek. Dobro kaže tudi gibanju Pet zvezd komika Beppeja Grilla, ki je kampanjo zasnoval na boju proti celotni obstoječi politični kasti.

Do predčasnih volitev, čeprav le kakšen mesec pred rednim datumom, prihaja, potem ko je Berlusconi decembra lani nepričakovano odtegnil podporo Montijevi vladi in kljub drugačnim napovedim vnovič vstopil v boj za premierski položaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.