Svet
8 ogledov

Zmaga prozahodnih sil

Veselje nad zmago prozahodnih sil. Žurnal24 main
Volivci v Libanonu so se odločili, da se ne bodo obrnili k Iranu, ampak bodo vztrajali pri usmeritvi k zahodnim državam.

Poraženec volitev je šiitsko gibanje Hezbolah, ki je po sicer še neuradnih podatkih dobilo 58 sedežev v parlamentu, prozahodna parlamentarna večina pa kar 70. Kljub temu Hezbolah upa, da bodo povabljeni v vlado. A tudi če se to zgodi, strokovnjaki napovedujejo, da vladajoča večina ne bo ponovila napake in Hezbolahu spet dodelila toliko ministrskih stolčkov, da bi lahko blokiral sprejemanje zakonov.

Vodja zmagovite prozahodne večine 14. marec Saad Hariri je takoj po objavi rezultatov izjavil, da je edini zmagovalec demokracija.

Množična udeležba

Ljudje so se na volišča podali še preden so se ta odprla. Veliko Libanoncev se je celo vrnilo iz tujine, da so lahko oddali svoj glas.

Strogi varnostni ukrepi

Za varnost je skrbelo kar 50 tisoč vojakov in policistov. Glavna naloga pa je bila preprečitev napadov med nasprotujočima političnima taboroma. Volitve so potekale tudi pod nadzorom 200 tujih opazovalcev, med njimi tudi iz Evropske unije.

Večjih incidentov niso zabeležili. Bilo je le nekaj pretepov in streljanja v zrak, pri čemer pa ni bil nihče poškodovan.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.