Svet
458 ogledov

Zmaga se nasmiha Erdoganu

Volitve v Turčiji
1/10
Epa
Niso še preštete vse glasovnice, a kaže mu na 56-odstotno podporo.

Delni rezultati današnjih parlamentarnih in predsedniških volitev v Turčiji kažejo, da se zmaga nasmiha dosedanjemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu in njegovi Stranki za pravičnost in razvoj (AKP). Opozicija je sicer na nogah in opozarja na domnevne manipulacije ter nepravilnostih v poteku volitev.

V boju za predsedniški stolček, ki bo odslej vključeval dodatna pooblastila, drugi krog volitev v Turčiji morda ne bo potreben. Po 87,2 odstotka preštetih glasov je po navedbah turške tiskovne agencije Anadolu v vodstvu Erdogan s 53,7-odstotno podporo.

Zasledovalec s 30 odstotki

Njegov najbližji zasledovalec Muharrem Ince iz glavne opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP) je po teh delnih rezultatih prejel 30,2 odstotka glasov.

Volitve v Turčiji | Avtor:

Tako CHP kot prokurdska Ljudska demokratska stranka (HDP) sta sicer tiskovni agenciji Anadolu, edinemu uradnemu viru delnih volilnih rezultatov, očitala manipulacijo. CHP je poudarila, da bi po njihovem štetju Ince moral uživati okoli 40-odstotno podporo in da se obeta drugi krog.

"Agencija Anadolu izvaja manipulacijo. Naše predstavnike na voliščih pozivam, naj ne popustijo in nikoli ne zapustijo glasovalnih skrinjic," je na Twitterju zapisal Ince. Podpornike je stranka pozvala, naj gredo pred prostore okrajnih volilnih odborov in naj v Ankari vztrajajo do zgodnjega jutra.

Podoben poziv je na Twitterju svojim volivcem namenila tudi stranka HDP, ki odločno nasprotuje Erdoganu. Njen predsedniški kandidat Selahattin Demirtas je vodil kampanjo kar iz zapora, kjer od novembra 2016 zaradi obtožb terorizma čaka na sojenje. "Ne zapustimo glasovalnih skrinjic, branimo svoje glasove do zadnjega trenutka," je stranka pozvala svoje privržence.

Volitve v Turčiji | Avtor: Epa Epa

Za zmago v prvem krogu je potrebnih več kot 50 odstotkov glasov. Današnje volitve veljajo za največji volilni izziv za Erdogana v njegovi 15-letni vladavini.

Predsedniški sistem

V skladu z aprila lani sprejetimi ustavnimi spremembami so sicer danes predsedniške in parlamentarne volitve prvič potekale na isti dan in po njih bo v državi namesto sedanjega parlamentarnega uveljavljen predsedniški sistem. Z njim bo novi predsednik dobil več pristojnosti, odpravili bodo položaj premierja.

Volitve v Turčiji | Avtor:

Na parlamentarnih volitvah so doslej prešteli okoli 83 odstotkov glasov. Po teh delnih izidih je v vodstvu Erdoganova AKP s 43,4 odstotka podpore. Volilna udeležba je bila po navedbah agencije Anadolu 87,5-odstotna.

Trenutni izidi kažejo, da je 10-odstotni volilni prag prestopila tudi HDP, ki bi lahko s tem zagotovila, da Erdogan s svojimi zavezniki v parlamentu ne bo imel večine.

Volilna udeležba je bila skoraj 87-odstotna.

Volitve v Turčiji | Avtor:

Volitve so spremljali opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki so pod lupo vzeli tudi štetje glasov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
 • Avatar križar
  križar 05:57 25.junij 2018.

  Še nekaj dni oz.tednov in Turčija bo v srednjem veku,pol bo pa spet nevarnost,da bodo navalili po EU ropat in pobijat,sej druzga itak ne znajo?

 • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 00:59 25.junij 2018.

  Krepa naj,prevarant.

 • Avatar čavez
  čavez 20:53 24.junij 2018.

  Se mi kozla ob teh zavitih bagrah.