Svet
0 ogledov

Zmaga Socialnih demokratov

Johanne Sigurdardottir bo najverjetneje nova premierska Islandije. Žurnal24 main
Islandska volilna komisija je potrdila, da se je po 18 letih vladanja konservativne Neodvisne stranke na Islandiji zgodil obrat na levo.

Po zadnjih delnih neuradnih rezultatih predčasnih parlamentarnih volitev so Socialni demokrati prejeli 30,9 odstotka glasov, njihovi koalicijski partnerji Levo zeleno gibanje pa 21,5 odstotka. Obe stranki, ki sta januarja po odstopu dotedanjega premiera Geirja Haardeja oblikovali začasno vladno koalicijo pod vodstvom Johanne Sigurdardottir iz vrst Socialnih demokratov, sta skupaj zbrali 52,4 odstotka glasov. Sigurdardottirjeva, prva odkrito homoseksualna voditeljica države, bo skoraj gotovo vodila tudi povolilno koalicijo obeh partneric.

"Da, lahko mi gre na smeh. Če bo rezultat na koncu res tak, bodo te volitve zgodovinske, saj bodo stranke levice prvič v zgodovini države prejele večino. Naš čas je prišel," je ob objavi prvih neuradnih izidov poudarila 66-letna Sigurdardottirjeva, ki je zelo priljubljena v tej otoški državi na skrajnem severu.

Prvak neodvisnih še vedno optimističen
Neodvisna stranka, ki ji večina Islandcev pripisuje odgovornost za zlom islandskega bančnega sistema in resno gospodarsko krizo v državi, je po preštetih treh četrtinah glasovnic prejela 24 odstotkov glasov, medtem ko je na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2007 dobila kar 36,6-odstotno podporo. Njen najslabši volilni rezultat doslej je bilo 27 odstotkov leta 1987. Že kmalu po zaprtju volišč je volilni poraz priznal predsednik Neodvisne stranke Bjarni Benediktsson. " Tokrat smo izgubili, vendar se bomo v prihodnosti znova povzpeli na čelo države. Vsi vemo, da imamo tako ljudi kot politiko, da se vrnemo še močnejši," je zatrdil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.