Svet
4 ogledov

"Zmaga za Iračane"

Masud Barzani je dogovor označil za "zmago za vse Iračane".(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Osem mesecev po parlamentarnih volitvah v Iraku so politične stranke le dosegle dogovor o delitvi oblasti.

Danes se bo sestal parlament, ki naj bi za svojega predsednika izvolil sunita Osamo Al Nudžaifija. To bo prvi korak na poti do oblikovanja iraške vlade. Premiersko mesto bo zasedel šiitski predstavnik Nuri Al Maliki, ki bo imel mesec dni časa za oblikovanje vladne koalicije. Predsednik države bo še en mandat Kurd Džalal Talabani.

Hvala Bogu, sinoči nam je uspel velik dosežek, ki pomeni zmago za vse Iračane.
Masud Barzani, predstavnik Kurdov

ZDA so dogovor označile za "velik korak naprej". "Ves čas smo govorili, da bi bil najboljši rezultat oblikovanje vlade, ki odraža izide volitev – vključuje vse glavne bloke, ki predstavljajo iraške etnične in verske skupine, in ne izključuje ali marginalizira nikogar," je povedal svetovalec za nacionalno varnost ameriškega podpredsednika Joeja Bidena, Anthony Blinken.

Na volitvah 7. marca je zmagalo sekularno zavezništvo Irakija, ki uživa močno podporo sunitov, vendar pa nobeni stranki ni uspelo dobiti večine, da bi lahko sama sestavila vlado. Drugo mesto je pripadlo Al Malikijevi sekularni šiitski koaliciji Pravna država.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.