Svet
17 ogledov

Zmagala vladajoča koalicija

volitve Makedonija EPA
Po volitvah v Makedoniji na oblasti ostajajo isti obrazi. Opozicija že sporočila, da rezultatov ne bodo priznali.

Volišča so se zaprla ob 19. uri. Prvi rezultati naj bi bili znani ponoči, so pa že sporočili, da naj bi bila volilna udeležba 53,23-odstotna in da bolje kaže sedanji vladni koaliciji pod vodstvom konservativne VMRO-DPMNE premiera Nikole Gruevskega in dosedanjemu predsedniku države Gjorgeju Ivanovu. "Lahko rečem, da je naša domovina v varnih rokaj. Nikola Gruevski ostaja premier in lahko povem tudi, da Gjorge Ivanov ostaja predsednik," je dejal predstavnik vladajoče stranke Vlatko Gjorcev.

Voditelj opozicijskih SDSM Zoran Zaev se je že oglasil in dejal, da ne bodo priznali rezultatov parlamentarnih in predsedniških volitev. "Nekaj minut po zaprtju volišč sem tukaj, da povem, da SDSM in naša opozicijska koalicija ne bomo priznali ne parlamentarnih ne predsedniških volitev," je sporočil Zaev, ki je vladajoče konzervativce obtožil "zlorabe celotnega državnega sistema". Dejal je, da so bili deležni "groženj in izsiljevanja, prišlo pa je tudi do številčnega kupovanja glasov". Zahteval je nove volitve.

Koalicija obtožbe zanikala

Stranka premier Gruevskega je obtožbe zanikala. "To so bile najbolj mirne volitve do sedaj," je dejal Antonio Milosovski, iz VMRO-DPMNE. "Kljub poskusom opozicije, da bi prikazala volitve kot neučinkovite, ljudje niso dovolili tega. Niso dovolili, da bi volitve postale talec manipulativnih scenarijev opozicije," je dodal Milosovski.

Tokratne volitve so minile mirno, poročajo le o nekaj manjših nepravilnostih. Po navedbah nevladne organizacije Civil so tako med drugim opazili ljudi, ki so volili v skupinah ter primere, ko so politične stranke organizirale prevoz volivcev na volišča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.