Svet
20 ogledov

Zmagali noži in palice

Podporniki režima v Jemnu so želeli obračunati z nasprotniki. Vmes se je postavi Žurnal24 main
V Jemnu pohod proti Egiptovski ambasadi preprečili oboroženi podporniki režima. Protestnike v Alžiriji pa so pregnali policisti.

Podporniki režima so razgnali več tistoč protestnikov, ki so v jemnski prestolnici Sana pozivali predsednika Alija Abdulaha Saleha, naj sledi zgledu egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka in odstopi.

Po poročanju Reutersa se je nad protestnike spravilo več sto zagovornikov režima, oboroženih s tradicionalnimi noži in palicami. Žrtev naj ne bi bilo, poročajo le o dveh lažje ranjenih osebah.

Korakali proti veleposlaništvu
"Po Mubaraku je na vrsti Ali," so vzklikali protestniki, večinoma študenti, ki so bili razgnani med pohodom proti egiptovskem veleposlaništvu.

Predsednik Saleh je na oblasti že tri desetletja, mnogi Jemenci pa si želijo njegovega odhoda in demokratičnih sprememb. Saleh je, zaradi protestov in da bi pomiril protestnike, takrat napovedal, da ne bo še enkrat kandidiral in da bo zamrznil načrte za spremembe ustave, ki bi mu omogočile, da bi ostal predsednik do smrti.

Odidi Bouteflika!
Parola alžirskih protestnikov
Protestirajo tudi v Alžiriji
Skupini okoli 20 protestnikov se je uspelo prebiti na glavni trg v prestolnici, kjer so za danes napovedani množični protesti. Zahtevajo odstop alžirskega predsednika Abdelaziza Bouteflika.

Po pričevanjih očividcev je v središču Alžira ob začetku protestnega shoda na Trgu 1. maja, h kateremu je pozvala Narodna koordinacija za spremembo in demokracijo (CNCD), policija z gumijevkami pretepla več demonstrantov. Številne ljudi, med njimi tudi opozicijske voditelje, so aretirali. O ranjenih za zdaj ne poročajo.

Alžirce so k protestom spodbudili Egipčani, ki so po več dneh protestiranja uspeli z oblasti vreči tamkajšnjega predsednika Hosnija Mubaraka.

Analitiki predvidevajo, da bi bila lahko Alžirija tretja država, ki bo šla po poti Tunizije in Egipta, kjer so protestniki s svojimi zahtevami uspeli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.