Svet
3 ogledov

Zmagovalec bi žrtvoval stolček

Bart De Wever se zavzema za razdelitev države. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Na predčasnih parlamentarnih volitvah v Belgiji po večini preštetih glasov v Flandriji kaže na zgodovinsko zmago stranke, ki se zavzema za razdelitev države, v Valoniji pa socialistov.

Vodja flamske nacionalistične stranke N-VA, Novega flamskega zavezništva, Bart de Wever je po več kot polovici preštetih glasov že naznanil zmago in poudaril, da so postali največja stranka v Flandriji. "To je zgodovinski trenutek," je izjavil na podlagi delnih izidov, po katerih je v flamski regiji dobil okoli 30 odstotkov glasov. Dejal je še, da je za dogovor s frankofoni pri sestavi vlade pripravljen žrtvovati premierski stolček.

De Wever se zavzema za ohlapno konfederacijo Flandrije in Valonije, ki naj bi postopno privedla do tega, da bi Belgija na koncu "izpuhtela". Na vprašanje, ali ne bo s takim stališčem zapleteno najti frankofone partnerje za sestavo vlade, je danes odgovoril, da zanj premierski položaj ni tako pomemben. "Potreben je velik dogovor. Če to pomaga frankofonom, sem pripravljen na to žrtev," je izjavil.

Premier bi tako po napovedih poznavalcev političnih razmer v državi lahko postal veliki zmagovalec v Valoniji, vodja socialistov Elio Di Rupo, ki je po delnih izidih dobil okoli 35 odstotkov glasov. Di Rupo, dosedanji poslanec, senator, evropski poslanec in minister, ki se je javno izrekel za homoseksualca, je po prvih izidih izjavil, da so valonski socialisti danes "po 20 letih spet postali prva politična stranka v državi".

Belgija je razdeljena na tri regije: severno, večjo in razvitejšo Flandrijo, južno Valonijo ter dvojezično bruseljsko regijo z večinsko frankofonim prebivalstvom na flamskem ozemlju. V vsaki regiji volijo za svoje predstavnike. Jezikovna simetrija je ključen element pri sestavi vlade. Mandatar za oblikovanje vlade postane zmagovalec v večji Flandriji, vendar mora pri tem v vladajočo koalicijo pridobiti frankofone partnerje.

Ker je Valonija manjša, sicer kljub boljšemu odstotku glasov valonski socialisti dobijo manj sedežev v parlamentu. Belgija ima okoli 10,5 milijona prebivalcev, od tega Flandrija okoli šest milijonov, Valonija pa okoli 4,5 milijona.

"Ta spektakularen uspeh je v prvi vrsti uspeh državljanov Valonije in Bruslja, ki so z glasovanjem pokazali želijo izboljšati kakovost svojega življenja ... in zavračajo družbo egoizma," je poudaril Di Rupo. Po njegovih besedah so volili za solidarno in odgovorno družbo, ki jo skrbi za državo in planet.

Vodja flamskih krščanskih demokratov CDV Marianne Thyssen je razočarana, ker se je njena stranka po več zaporednih zmagah na dosedanjih volitvah danes odrezala slabo, a poudarila, da je voljo volivcev treba sprejeti športno. Izpostavila je tudi, da je mora de Wever sedaj prevzeti odgovornost in pobudo pri sestavljanju nove vlade.

Svoj glas je na volitvah, ki so sicer v Belgiji obvezne, oddal tudi predsednik EU in nekdanji belgijski premier Herman Van Rompuy, ki je ob tem dejal, da so to zanj posebne volitve, saj prvič po dolgem času na njih ne sodeluje tudi sam. "Pač pa sodeluje moj sin," je dodal in Belgijcem svetoval, naj volijo zanj. Ob tem je še izrazil upanje, da bo Belgiji uspelo sestaviti stabilno vlado, ki bo pripravljena na reforme.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.