Svet
7 ogledov

Zmaj se je vrnil na Zemljo

Izstrelitev SpaceX v vesolje EPA
Prva komercialna vesoljska kapsula se, potem ko je bila teden dni pritrjena na Mednarodno vesoljsko postajo, ločila od nje in se že vrnila na Zemljo. Neko drugo zasebno podjetje pa bo v vesolje čez dva tedna poslalo teleskop za opazovanje črnih lukenj.

Zmaj, vesoljsko plovilo brez posadke, je bil v vesolje izstreljen prejšnji četrtek. Tako je Zmaj postal prva komercialna vesoljska kapsula, ki je bila poslana v vesolje.

Na Mednarodno vesoljsko postajo je kapsula dostavila hrano in drugo blago. Odpeljali pa so za okoli 660 kilogramov strojne opreme in poskusov.

Zmaj je danes popoldan po osrednjem evropskem času pristal v Tihem oceanu.

SpaceX, ki je v vesolje poslalo kapsulo, ima z Naso podpisano pogodbo v višini 1,3 milijarde evrov, še poroča BBC.

V vesolje teleskop za opazovanje črnih lukenj

Zasebno podjetje Orbital Sciences Corporation (OSC) pa bo v sodelovanju z ameriško vesoljsko agencijo Nasa predvidoma 13. junija z Maršalovih otokov izstrelilo nov orbitalni rentgenski teleskop za opazovanje črnih lukenj.

V vesolje ga bo ponesla raketa Pegaz LX, ki bo izstreljena izpod trebuha tovornega letala. V vesolju bo raziskoval najbolj vroče, goste in energične fenomene doslej, kot so črne luknje po eksplozijah velikih zvezd, pa poroča STA.

Teleskop s 133 ogledali bo poletel v vesolje zložen, kasneje pa se bo samodejno raztegnil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.