Svet
9517 ogledov

Zmanjkuje hrane za dojenčke, na pomoč vlada

mleko v prahu za dojenčke pomanjkanje ZDA Profimedia
Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna je naznanila ukrepe, s katerimi namerava rešiti pomanjkanje hrane za dojenčke.

Zaradi izpada proizvodnje v tovarni največjega proizvajalca mlečnih formul v ZDA je ameriška vlada morala ukrepati. Vlada bo pomagala pri ponovnem odprtju tovarne, kjer so ustavili proizvodnjo po sumu bakterije v izdelku, prav tako bo olajšala uvoz hrane. Zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) je naznanila, da bo olajšala birokratske postopke pri uvozu mlečne formule, pri čemer bodo dali prednost proizvajalcem, ki lahko hitro dostavijo kar največje zaloge.

Ta ukrep bo veljal le šest mesecev. Največ bodo uvažali iz Velike Britanije, Avstralije in Nove Zelandije.

FDA je dosegla tudi dogovor s tovarno Abbott v Michiganu, ki je zaradi možne kontaminacije zaprta že od februarja. Tovarna mora nekoliko spremeniti svoja varnostna pravila in postopke, saj je inšpekcija ugotovila številne pomanjkljivosti.

mleko v prahu za dojenčke pomanjkanje ZDA | Avtor: Profimedia Profimedia

Noben ukrep pa ne bo takoj prinesel olajšanja staršem, ki se že nekaj tednov ubadajo s pomanjkanjem in visokimi cenami. Zdaj tudi tisti, ki niso revni, iščejo hrano za dojenčke pri dobrodelnih organizacijah, ki imajo zaloge.

ZDA doma proizvedejo kar 98 odstotkov vse hrane za dojenčke, ki se proda na trgu, pri čemer delež Abbotta znaša 40 odstotkov.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 1
  • Avatar Michel Franco HD
    Michel Franco HD 12:00 17.maj 2022.

    Kaj pa jedo dojenčki in otroci ter ostali v Venezueli? Nikogar več od odgovornih to ne zanima!!? Tisti,ki so tam imeli prste pa morajo zdaj tudi svoje dojenčke reševati!!!