Svet
11 ogledov

Zmotili so se, Roma sta starša

otrok deklica Shutterstock
Rezultati DNK-testa, ki so ga na Irskem opravili, da bi ugotovili, ali je sedemletna deklica biološka hči romskega para, so pokazali, da se je policija motila.

Potem ko so v Grčiji romskemu paru odvzeli svetlolaso deklico, ker so sumili, da ni njuna biološka hči, se je podoben primer zgodil na Irskem. Na podlagi prijave zaskrbljenega občana so oblasti obiskale romski par in mu odvzele svetlolaso deklico, za katero so na podlagi zunanjega videza sumili, da ni njuna.

A preiskava DNK je pokazala, da so se motili. Izvidi so pokazali, da je sedemletnica njun biološki otrok. Potem ko je bila deklica dva dni ločena od svoje družine, so jo vrnili staršem.

"To se ne bi smelo zgoditi"

Odvetnik družine Waheed Mudah napoveduje, da bodo resno razmislili o postopkih, ki so bili uporabljeni pri tej preiskavi, in o tem, kako bodo nadalje postopali. Poudaril je, da je družina v teh dneh ogromno pretrpela in da se to sploh ne bi smelo zgoditi.

Policija in tožilstvo poudarjata, da so delali le v interesu otroka. Kadar gre za dobro otroka, je treba ukrepati hitro in učinkovito. Ob tem so opozorili, da so bili v preteklosti pogosto tarča kritik zaradi domnevno prepočasnega ukrepanja.

Po grškem vzoru

Dogajanje na Irskem močno odmeva v javnosti, ki še vedno budno spremlja tudi dogajanje v Grčiji. Grške oblasti so namreč prejšnji konec tedna grškemu romskemu paru odvzele deklico, ki so jo poimenovali Maria. Izkazalo se je, da deklica ni biološki otrok romskega para. Mednarodno iskanje dekličinih staršev se nadaljuje, a za zdaj ni obrodilo uspeha.

V Grčiji so medtem aretirali še en par, ki ga sumijo ugrabitve otroka. Na otoku Lezbos so pri paru našli dvomesečnega otroka, za katerega starši nimajo rojstnega lista. Sodeč po prvih dokazih v tem primeru, so starši rojstni list poskušali pridobiti, vendar jim to ni uspelo, ker niso imeli ustreznih dokazil iz bolnišnice.

Komentarjev 2