Svet
831 ogledov

ZN bi lahko do konca meseca zmanjkalo denarja

Antonio Guterres Epa
Generalni sekretar Antonio Guterres je pisal okoli 37 tisoč zaposlenim.

Združeni narodi se soočajo s primanjkljajem v višini 230 milijonov dolarjev, do konca meseca pa bi jim lahko zmanjkalo denarja, je v ponedeljek opozoril generalni sekretar svetovne organizacije Antonio Guterres.

V pismu, namenjenem okoli 37.000 zaposlenim v sekretariatu ZN, je Guterres navedel, da bo treba za zagotovitev plač in drugih pravic sprejeti "dodatne zasilne ukrepe", česar pa ni podrobneje pojasnil.

"Članice so plačale le 70 odstotkov celotne vsote, ki jih v letu 2019 potrebujemo za redne proračunske izdatke. To pomeni, da je primanjkljaj konec septembra znašal 230 milijonov dolarjev. Grozi nam, da bomo do konca oktobra izpraznili likvidne rezerve," še navaja Guterresovo pismo.

Guterres je kot ukrep za zmanjševanje stroškov omenil preložitev konferenc in drugih srečanj, krčenje storitev, ki jih ZN koristijo, omejitev uradnih potovanj na res ključne dejavnosti in sprejetje ukrepov za zmanjšanje porabe energije.

Članice zavrnile povišanje prispevkov

Generalni sekretar ZN je države članice že pred meseci pozval k povišanju prispevkov za svetovno organizacijo in opozoril, da bo le tako mogoče preprečiti njene težave z likvidnostjo. A članice so po navedbah anonimnega vira pri ZN to zavrnile. Guterres sicer poudarja, da je odgovornost za finančno zdravje ZN na koncu v rokah članic.

Operativni proračun ZN za leti 2018 in 2019, ki ne vključuje sredstev za mirovne operacije, znaša blizu 5,4 milijarde dolarjev. ZDA v proračun prispevajo 22 odstotkov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • kapibara1 10:44 10.oktober 2019.

    Jih ne rabimo.. nobene koristi od njih..če bi le imel link do tistega odličnega dokumentarca o njih, ene ženska posnela, bi ga prilimal.. same nebuloze delajo.. Arabci predsedniki za ženke pravice..- Uganda prikrit genocih.. itd..

  • Avatar vec
    vec 10:17 09.oktober 2019.

    Naj se solidarnostno odpovedo plačam za 3 mesece, ne vsi, samo vodilni in ti ki zalivajo fikuse in vegetirajo tam že desetletja, čistilke in ostali naj prejmejo plačo. Pa bo ta minus koj notri, če pa še nehalo sestankovat za ...prikaži več brez veze in potovat po svetu, pol pa sploh ne bo problema.

  • Božidar Dinič 19:31 08.oktober 2019.

    PAPA