Svet
11 ogledov

ZN: Če Kobane pade, se bo ponovila Srebrenica

Kobane
1/3
EPA
Pripadniki Islamske države so obkolili kurdsko mesto Kobane, vse bolj se približujejo turški meji. Združeni narodi svarijo pred novo Srebrenico.

Okoli 700 Kurdov, večinoma starejših, ostaja obkoljenih v sirskem mestu Kobane, ki ga oblega skrajna islamska milica Islamska država, v bližnji okolici pa naj bi bilo še 12.000 ljudi. Združeni narodi opozarjajo, da bo najverjetneje prišlo do množičnega pokola, če mesto pade. Ob tem je posebni odposlanec Združenih narodov za Sirijo Staffan de Mistura izpostavil, da si ne želijo videti še ene Srebrenice.

Turčija premika tanke na mejo s Sirijo

Kurdi že dalj časa opozarjajo, da nujno potrebujejo boljše orožje za spopade z dobro opremljeno in številčno močnejšo Islamsko državo. Združeni narodi so danes tako Turčijo pozvali naj odprejo mejo za vse tiste Kurde, ki bi bili pripravljeni braniti mesto pred dokončnim padcem. Kurdski begunci lahko sedaj le nemo spremljajo počasen padec mesta Kobane, za prevlado katerega potekajo boji že zadnje tri tedne.

Turčija se za kopensko posredovanje proti skrajnežem, ki so jih še do nedavnega podpirali, ni odločila. Doslej je le naznanila, da bo pomagala pri urjenju zmerne sirske opozicije. Se pa je turška vojska odločila za premik tankov iz zahodne meje na južno mejo s Sirijo.

Kurde označil za teroriste

Da bo Turčija preprečila pokol Kurdov v Siriji je težko verjeti, saj je podpredsednik vladajoče turške stranke AKP Yasin Aktay za BBC povedal, da so Kobane zapustili že vsi civilisti in pribežali v Turčijo. "Tam je vojna med dvema terorističnima skupinama," je dodal Aktay, miseleč na boje skrajnežev Islamske države in prepovedane turške Kurdske delavske stranke (PKK), s katero je Ankara šele po desetletjih krvavih bojev pred kratkim sklenila premirje.

V zadnjih dneh je nekaj zračnih napadov na skrajneže Islamske države izvedla koalicija voljnih. Po poročanju Sirskega observatorija za človekove pravice naj bi danes izvedli pet zračnih napadov, o smrtnih žrtvah nevladna organizacija ne poroča.

Komentarjev 4
  • Bedanc 14:43 13.oktober 2014.

    Moraš vzeti v obzir, tudi Slovenija je v paktu zaveznic proti terorizmu.

  • maresem 09:36 11.oktober 2014.

    .... se pa tukaj vidi tudi dvoličnost ZDA - gnoji od gnoja

  • maresem 09:35 11.oktober 2014.

    Bagra turška.... in to gamat, ki noče pomagati nedolžnim žrtvam naj bi sprejeli v EU?!