Svet
60 ogledov

ZN: Največ toplogrednih plinov doslej

(Foto: Epa) Žurnal24 main
Koncentracija toplogrednih plinov v atmosferi je dosegla najvišjo raven od začetka industrijske dobe, v najnovejšem poročilu sporoča Svetovna meteorološka organizacija.

"Raven treh glavnih toplogrednih plinov – ogljikovega dioksida, metana in dušikovega oksida je dosegla najvišjo raven od začetka industrijske dobe in to kljub svetovni gospodarski recesiji," je dejal generalni sekretar agencije, ki deluje pod okriljem Organizacije združenih narodov, Jeremiah Lengoasa.

Evropska komisija je danes Slovenijo in še osem držav članic Evropske unije pozvala, naj svojo zakonodajo uskladijo z evropskimi pravili o kakovosti zraka. Države so iz Bruslja dobile že drugi opomin. Če v dveh mesecih ne bodo izpolnile svoje obveznosti, lahko Evropska komisija proti njim sproži postopek na Sodišču Evropske unije.

Rast ogljikovega dioksida in dušikovega oksida je bila sicer manjša kot leta 2008, ampak to ima zelo majhen vpliv na dolgoročno koncentracijo plinov v ozračju.

Kot ugotavlja poročilo, bi, če bi prenehali z onesnaževanjem takoj, potrebovali sto let, da bi se raven ogljikovega dioksida v ozračju vrnila na normalne ravni.

Delež ogljikovega dioksida v ozračju dosega 63,5 odstotka vseh plinov v ozračju. Od leta 1750 se je njegova koncentracija povečala za 38 odstotkov. Glavni krivec za to pa je človek.

Vse večji delež pri toplogrednih plinih v ozračju zavzema tudi metan. Zaradi podnebnih sprememb in topljenja ledu na tečajih se njegova koncentracija povečuje. Metan v ozračju pa nato le še pospešuje učinek tople grede.

Šestdeset odstotkov celotne koncentracije metana v ozračju povzroči človek. Največ ga nastane zaradi govedoreje, pri riževih poljih, odlagališčih odpadkov in pri kopanju fosilnih goriv.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.