Svet
3 ogledov

ZN o Siriji, Damask zanika pokole

sirija otrok EPA
Varnostni svet Združenih narodov na zasedanju v New Yorku razpravlja o razmerah v Siriji po pokolu v pokrajini Homs. Po petkovem napadu sirske vojske na mesto Houla je ubitih več kot 90 ljudi, med njimi tretjina otrok.

Zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov v New Yorku razpravlja po petkovem pokolu razpravlja o razmerah v Siriji. Zasedanje se je začelo ob 20.30 po srednjeevropskem času. Velika Britanija in Francija sta predlagali sprejetje izjave, s katero bi obsodili pokol, kar je Rusija že zavrnila.

Damask odgovornost za pokol zanika in jo pripisuje terorističnim skupinam.

V petek mrtvi otroci, danes nove žrtve

Čeprav je 12. aprila začela veljati prekinitev ognja, v Siriji nasilje tudi danes ne pojenja. V sirski prestolnici Damask je odjeknilo več eksplozij, ki so zahtevale več žrtev. Znova poročajo tudi o spopadih iz pokrajine Hama.

Zaradi nadaljevanja spopadov med sirskimi vladnimi in uporniškimi silami v bližini sirsko-iraške meje, pa so se v Bagdadu medtem odločili, da za varnostne sile v bližini meje odredijo stanje pripravljenosti.

Evropa ogorčena

Sicer pa so petkov grozovit in brutalen zločin sta obsodila tako generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon kot posebni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo Kofi Annan. Obenem sta poudarila, da morajo storilci za to odgovarjati.

"Grozodejstvo" v Homsu je obsodila tudi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton. Izpostavila je tudi sodelovanje Washingtona z mednarodno skupnostjo pri stopnjevanju pritiska na režim sirskega predsednika Bašarja al Asada, katerih vladavina pobijanja in strahovlade se po njenih besedah mora končati.

Medtem v Parizu v luči zadnjega vala nasilja že potekajo priprave na novo srečanje skupine držav prijateljic Sirije.

Opazovalna misija "ob pokolu ostala tiho"

Opozicijski Sirski nacionalni svet je že včeraj pozval Varnostni svet ZN, naj nemudoma ukrepa po pokolu, v katerem je bilo po njihovih podatkih ubitih več kot 110 ljudi.

Sirski observatorij za človekove pravice pa je izrazil "globoko razočaranje" nad opazovalno misijo ZN, ki se ni odzvala na poročila o obleganju Houle. Misija je "ob pokolu ostala tiho", trdi opozicija.

Kot smo že poročali, naj bi omenjene opozicijske organizacije so pokol zagrešile sirske redne sile, ki so mesto ves dan obstreljevale z granatami in avtomatskim orožjem. Amaterski posnetki, objavljeni na spletnem portalu YouTube pa prikazujejo grozljive podobe mrtvih otrok, ki ležijo na tleh. Nekatera trupla so hudo iznakažena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.