Svet
9 ogledov

ZN odhajajo iz Sirije

Uničenje po spopadih v Siriji. Reuters
Varnostni svet (VS) Združenih narodov (ZN) ni podaljšal mandata opazovalni misiji v Siriji.

Francoski veleposlanik pri ZN Gerard Araud je danes po zaprti seji 15-članskega VS v New Yorku dejal, da se bo mandat misiji v nedeljo iztekel in ga ne bodo podaljšali. Obenem pa je povedal, da se bo prisotnost ZN v Siriji nadaljevala. Članice VS so se strinjale z ustanovitvijo civilnega urada za zvezo v Siriji, ki ga je predlagal generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, je pojasnil.

Araud je še dejal, da pogoji za morebitno podaljšanje misije neoboroženih opazovalcev niso bili izpolnjeni, saj ni prišlo do zmanjšanja nasilja v Siriji, ter da ni konca uporabe težkega orožja s strani sirske vlade.

Mandat misije Unsmis se je začel aprila. Opazovalci naj bi v Siriji 90 dni nadzorovali uresničevanje mirovnega načrta posebnega odposlanca ZN in Arabske lige Kofija Annana oziroma prekinitev ognja, ki pa sta jo obe strani kršili. Misija je bila sestavljena iz tristotih neoboroženih vojaških opazovalcev, ki jih je spremljalo sto članov civilnega osebja. Sredi junija so delo misije začeli ovirati vedno hujši spopadi. Misiji so mandat podaljšali dvakrat za 30 dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.