Svet
4 ogledov

ZN prekinili opazovalno misijo v Siriji

Uničeno vozilo ZN v siriji Reuters
Združeni narodi so zaradi nasilja prekinili opazovalno misijo v Siriji.

Združeni narodi (ZN) so se prekinitev misije odločili zaradi stopnjevanja nasilja v zadnjih desetih dneh in zaradi "pomanjkanja pripravljenosti sprtih strani, da bi iskale mirno rešitev", je dejal poveljnik misije, norveški general Robert Mood.

"Okrepitev nasilja omejuje naše zmožnosti opazovanja, preverjanja, poročanja in zagotavljanja pomoči v lokalnem dialogu in pri projektih stabilizacije. V bistvu nam preprečuje, da bi izvajali naš mandat," je dodal Mood.

"Misija prenevarna"

Opazovalci ZN so v Sirijo prišli z nalogo nadziranja izvajanja dogovora o prekinitvi ognja v skladu z načrtom posebnega odposlanca ZN in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana, ki sta ga sprti strani sklenili 12. aprila.

Toda kot je ocenil general Mood, sprti strani nista pripravljeni na iskanje mirne rešitve. "Krepitev in napredovanje vojaških položajev povečuje izgube na obeh straneh. Nedolžni civilisti, moški, ženske in otroci pa umirajo vsak dan," je dejal.

Ogroženi so tudi opazovalci, zato "v tej situaciji s tako visokim tveganjem UNSMIS (Opazovalna misija ZN v Siriji) prekinja svoje aktivnosti", je dejal.

Razmere bodo budno spremljali

Kot je pojasnil, bodo opazovalci zdaj ostali na svojih položajih in ne bodo več patruljirali po okolici. Omejen bo tudi stik z obema sprtima stranema.

Kdaj naj bi obnovili delovanje, bodo sicer preučili vsak dan. Na teren se bodo vrnili, "ko bo položaj dopuščal izvajanje aktivnosti v skladu z mandatom", je še dodal.

"Naj bom zelo jasen. UNSMIS ostaja zavezan prebivalcem Sirije. Pripravljeni smo sodelovati z vsemi stranmi, da bi pomagali h koncu nasilja in k političnemu dialogu. Vrnitev k normalnemu opravljanju naših dejavnosti ostaja naš cilj," je še zagotovil general.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.