Svet
6 ogledov

"ZN z imuniteto pred kazenskim pregonom"

matere srebrenice Shutterstock
Nizozemsko vrhovno sodišče zagotavlja absolutno imuniteto Združenim narodom (ZN) in zavrača uveljavljanje pravnih sredstev zoper ZN s strani Mater Srebrenice glede genocida leta 1995, je zapisano v izjavi za javnost. Matere Srebrenice se bodo zdaj obrnile na Evropsko sodišče za človekove pravice.

ZN uživajo popolno imuniteto pred kazenskim pregonom tudi v tem posebnem primeru, je odločilo nizozemsko vrhovno sodišče v postopku, ki ga je sprožilo šest tisoč družinskih članov in sorodnikov žrtev genocida v Srebrenici (združenje Matere Srebrenice). Zagovarjajo mnenje, da ZN kot vodilni pri varovanju človekovih pravic ne bi smeli biti nad zakonom in bi morali prevzeti odgovornost za svojo vlogo v genocidu v Srebrenici leta 1995. "Vprašanje, ali ZN uživa popolno imuniteto tudi v primeru najhujših kršitev človekovih pravic, je eno pomembnejših pri obravnavi temeljnih pravic v Evropski uniji. Ena od teh je pravica do dostopa do sodišča in učinkovitih pravnih sredstev. Nizozemsko vrhovno sodišče je zavrnilo to zadevo posredovati Sodišču Evropskih skupnosti," opozarjajo v izjavi za javnost.

Varuhi človekovih pravic le na papirju?

ZN so večkrat izjavili, da so zavezani varovanju človekovih pravic, še navajajo odvetniški predstavniki združenja Van Diepen Van der Kroef Advocaten in dodajajo, da se tokrat v ZN očitno ne čutijo zavezane in se med postopkom niso niti pojavili. "Poleg tega ostaja politično vprašanje: Kako dolgo lahko ZN ohranijo verodostojnost kot organizacija za varovanje človekovih pravic, če niti sama ne priznava teh pravic?" se sprašujejo.

Posledica odločitve sodišč nizozemskega vrhovnega sodičša je, da OZN ni predmet nobene oblike pravosodnega nadzora ZN in "če bo ta odločitev obveljala, pomeni, da so človekove pravice podrejene tej absolutni oblasti. To je nesprejemljivo s političnega, človeškega in pravnega vidika," so prepričani zagovorniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.