Svet
8 ogledov

Zna pet jezikov, a ne ve, kdo je

John Smith Norveška policija
V Oslu našli moškega, ki ne ve niti, kako je prišel tja.

Norveška policija je v torek objavila poziv javnosti, naj jim pomaga identificirati mladega moškega iz srednje Evrope, ki so ga pred štirimi meseci našli na ulici v Oslu in trpi za amnezijo. Kljub temu pa razume najmanj pet jezikov.

Našli so ga v snegu

Policija je sporočila, da so moškega, ki je star okoli 25 let, našli "nemočnega v snegu" 14. decembra zvečer blizu avtopralnice v Oslu. Nanj jih je opozoril mimoidoči. Pri sebi ni imel nobenih dokumentov, ne spomni pa se niti svojega imena niti tega, od kod prihaja in drugih podrobnosti iz svojega življenja. Ne ve niti, kako je prišel na Norveško.

Za poziv javnosti in objavo njegove fotografije se je policija odločila, ker iskanje identitete moškega, ki samega sebe imenuje John Smith, prek Interpola in 15 držav ni obrodilo sadov, čeprav so jim poslali vzorec njegove DNK in prstne odtise.

Žrtev nasilja?

Moški je norveškim medijem dejal, da misli, da so ga omamili in da je bil žrtev nasilja. Kot je dejal, ima po telesu ureznine, ki kažejo, da je bil zvezan, sumi celo, da je bil posiljen. Rane so bile tako globoke, da so se celile nekaj mesecev. Prepričan pa je, da so mu zvezali roke. Tudi na policiji so potrdili, da je imel poškodbe po telesu.

Dan po objavi javnega poziva so na policiji danes povedali, da so dobili informacije z Norveške, pa tudi iz drugih držav, in da so nekatere od njih zelo zanimive. Predstavnik policije v Oslu Sturla Henriksboe je še zaupal, da so informacije dobili predvsem iz Češke.