Svet
16669 ogledov

Znak življenja v vesolju? Vodja raziskave: "Celotna ekipa je bila šokirana!"

Osončje, foto teleskopa James Webb Profimedia
Nasin vesoljski teleskop James Webb je morda odkril znake življenja na oddaljenem planetu.

Obstaja možnost, da je Nasin teleskop zaznal molekulo, imenovano dimetil sulfid (DMS), poroča BBC. Vsaj na Zemlji jo lahko proizvajajo le živa bitja. Raziskovalci poudarjajo, da zaznava na planetu, oddaljenem 120 svetlobnih let, ni stoodstotna in je potrebnih več podatkov za potrditev prisotnosti omenjene molekule. Raziskovalci so sicer v atmosferi planeta zaznali tudi metan in ogljikov dioksid.

Končni rezultati v roku enega leta

Zaznavanje teh plinov bi lahko pomenilo, da ima planet, imenovan K2-18b, ocean. Profesor Nikku Madhusudhan z Univerze v Cambridgeu, ki je vodil raziskavo, je za BBC News povedal, da je bila njegova celotna ekipa "šokirana", ko je videla rezultate. "Na Zemlji DMS proizvajajo samo živa bitja. Večji del ga v Zemljini atmosferi oddaja fitoplankton v morskem okolju," je dejal. Toda profesor Madhusudhan je odkritje DMS opisal kot pogojno in dejal, da bo potrebnih več podatkov za potrditev njegove prisotnosti. Ti rezultati se pričakujejo v enem letu.

To je prvič, da so astronomi odkrili možno prisotnost DMS na planetu, ki kroži okoli oddaljene zvezde. Vendar so pri interpretaciji previdni, saj je bila trditev iz leta 2020 o prisotnosti druge molekule, imenovane fosfin, ki bi jo lahko proizvedli živi organizmi v Venerinih oblakih, leto kasneje izpodbijana.

Kljub temu je dr. Robert Massey, namestnik direktorja Kraljeve astronomske družbe v Londonu, dejal, da je navdušen nad rezultati. "Počasi se premikamo proti točki, ko bomo lahko odgovorili na to veliko vprašanje, ali smo sami v vesolju ali ne," je dejal. ''Optimističen sem, da bomo nekega dne našli znake življenja. Morda bo to to, morda bomo čez 10 ali celo 50 let imeli dokaze, ki bodo tako prepričljivi, da bodo najboljša razlaga.''

Prisotnost oceana?

Teleskop James Webb (JWST) lahko analizira svetlobo, ki prehaja skozi atmosfero oddaljenega planeta. Ta svetloba vsebuje kemijski podpis molekul v atmosferi. Podrobnosti je mogoče dešifrirati tako, da svetlobo razdelimo na njene sestavne frekvence - podobno kot prizma, ki ustvarja mavrični spekter. Če deli nastalega spektra manjkajo, so ga absorbirale kemikalije v atmosferi planeta, kar raziskovalcem omogoča odkritje njegove sestave.

Eksoplanet, potencial za življenje | Avtor: Profimedia Profimedia
Podvig je še toliko bolj izjemen, ker je planet oddaljen več kot 120 svetlobnih let, tako da je količina svetlobe, ki doseže vesoljski teleskop, majhna. Poleg DMS je spektralna analiza z dobro stopnjo zanesljivosti zaznala obilico metana in ogljikovega dioksida. To nakazuje, da je pod atmosfero, bogato z vodikom, ocean.

Nasin teleskop Hubble je že prej zaznal prisotnost vodne pare, zato je bil planet, ki so ga poimenovali K2-18b, eden prvih, ki ga je raziskoval veliko močnejši JWST.

Sposobnost planeta, da podpira življenje, je odvisna od njegove temperature, prisotnosti ogljika in verjetno tekoče vode. Zdi se, da opažanja JWST kažejo, da K2-18b izpolnjuje vsa ta polja. Toda samo zato, ker ima planet potencial za življenje, to še ne pomeni, da je tam res prisotno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:07 15.september 2023.

    Če bi nasa poslala ven resnico od area 51,bi nastal tak šok,da bi se tudi vsa zgodovina spremenila,tega pa nočejo.

  • satir 07:27 13.september 2023.

    od nase lahko pričakujemo samo laži ki jim koristijo, resnico skrivajo za svojo uporabo

  • Harrison 06:57 13.september 2023.

    Kar nekaj bluzijo. In še plačani so za to.