Svet
8 ogledov

Znamenitost ujela 2000 turistov

Zaradi nalivov in plazov je na največji perujski znamenitosti Machu Picchu obtič Žurnal24 main
Okoli 2000 turistov, ki so zaradi obsežnih nalivov in plazov obtičali na največji perujski znamenitosti Machu Picchu, bodo oblasti v Peruju reševale s pomočjo helikopterja.

Na območju ruševin inkovskega mesta že več dni močno dežuje, zato se je sprožilo več kot 40 zemeljskih plazov, ki so zaprli železniško povezavo med Machu Picchujem in bližnjim mestom Cuzco, ki je tudi edina pot do svetovne turistične znamenitosti.

Oblasti so razglasile izredno stanje in začele evakuacijo s helikopterji. Perujski minister za turizem Martin Perez je dejal, da imajo pri reševanju prednost otroci in starejši. Vojski je uspelo v kraj Ollantaytambo prepeljali že 20 starejših in bolnih turistov, med katerimi je največ Evropejcev in Američanov, drugi pa še čakajo na prevoz. Hrane imajo še za tri do štiri dni.

Zaenkrat dve smrtni žrtvi
Ker je na območju padlo največ dežja v zadnjih 15 letih, so v ponedeljek prekinili tudi letalske polete med Cuzcom in perujsko prestolnico Limo.

Plazovi so do sedaj terjali dve življenji domačinov, 3.000 ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo. Ker so reke prestopile bregove, je bilo uničenih več sto hektarjev pridelka, večinoma koruze. Poškodovano je tudi mesto Cuzco, 80 kilometrov oddaljeno od Machu Picchuja, ki je bilo nekdaj središče inkovske civilizacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.