Svet
374 ogledov

Nobelovo nagrado za mir prejme etiopski premier Abiy Ahmed

Nobelova nagrada
1/2
EPA
Nobelova nagrada za mir letos etiopskemu premierju

Nobelovo nagrado za mir letos letos prejme etiopski premier Abiy Ahmed za svoja prizadevanja za mir s sosednjo Eritrejo, je danes sporočil Nobelov odbor v Oslu.

Kot je v utemeljitvi nagrade poudarila predsednica Nobelovega odbora Berit Reiss-Andersen, etiopski premier nagrado prejme za svoja "prizadevanja za mir in mednarodno sodelovanje, še posebej za odločno in odločilno pobudo za reševanje spora o meji s sosednjo Eritrejo".

etiopski premier Abiy Ahmed | Avtor: Epa Epa

Na morebitne pomisleke, da je zdaj še prezgodaj za nagrado, je predsednica Nobelovega odbora dejala, da njegova prizadevanja že zdaj zaslužijo priznanje in potrebujejo spodbudo. Nagrada bo po njenih besedah prispevala h krepitvi bratstva med državami v regiji.

Dobitnik bo nagrado prejel na slovesnosti v Oslu 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti. Nagrada znaša devet milijonov švedskih kron (830.000 evrov).

Lani sta Nobelovo nagrado za mir dobila zdravnik iz Konga Denis Mukwege in iraška aktivistka Nadia Murad.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • erikkk 10:01 13.oktober 2019.

    Nobelova nagrada se ne dobi za nekaj kar je človek enkrat hotel narest. Tud jaz si želim miru na svetu pa zato še ne bom dobu nobelove. Zakaj le bi jo dobila Greta, a ker je svojo željo izrazila po televiziji???

  • NeAnonimni 11:54 11.oktober 2019.

    Čuden naslov. Zakaj bi jo sploh Greta prejela? Širi jezo, strah in deli svet. Torej ni neki mirovna.