Svet
10 ogledov

Znana najverjetnejša vzroka za strelski pohod

Adam Lanza Splet
Najverjetnejša vzroka za petkov strelski pokol 20-letnega Adama Lanze na osnovni šoli v Newtownu naj bi bila njegovo ljubosumje in strah, da bi ga mama zaradi vedenjskih in duševnih motenj poslala na zdravljenje v psihiatrično bolnišnico.

Lanza naj bi bil ljubosumen, ker je njegova mama včasih delala na osnovni šoli Sandy Hook kot prostovoljka. Zaradi dovolj visoke preživnine ji po ločitvi od moža Petra Lanze sicer ni bilo treba delati, vendar je bila 52-letna Nancy Lanza glede na izjave someščanov zelo dejavna v družbi, in tudi priljubljena.

A imela naj bi hude težave z mlajšim sinom, ki je bil sicer polnoleten, vendar je še vedno živel pri njej. Po poročanju televizije Fox je na sodišču sprožila postopek, da bi spet dobila neke vrste skrbništvo nad njim in ga nato poslala na zdravljenje. Adam Lanza naj bi imel aspergerjev sindrom, ki spada med avtistične motnje.

Adama Lanzo naj bi to tako razbesnelo, da je vzel mamino avtomatsko puško in mamo ubil, nato pa se je odpravil v šolo, kjer je pobil še 20 otrok in šest odraslih žensk. Ob prihodu policije je pokončal tudi sebe.

Televizija Fox navaja znanca družine Lanza, 25-letnega marinca in sina lokalnega pastorja Joshuo Flashmana ter druge prebivalce mesta s 27 tisoč prebivalci, ki leži sto kilometrov severno od New Yorka. Da sta ljubosumje na otroke in strah pred psihiatrijo možna motiva, so za televizijo Fox potrdili tudi viri med preiskovalci.

Razvnela se je debata

Po besedah predsednika ZDA Baracka Obame na žalni slovesnosti v nedeljo v Newtownu, da bo uporabil vso moč svojega položaja za preprečitev podobnih tragedij, se je v Washingtonu razvnela debata o razširjenosti orožja v ZDA.

Lanza je pobijal z mamino polavtomatsko puško modela bushmaster AR-15, ki je predelana vojaška avtomatska puška M-16. Od leta 1994 do leta 2004 je bilo tovrstno orožje v ZDA prepovedano, nato je prepovedni rok potekel, volje in poguma za spopad z orožarskim lobijem v ZDA pa doslej ni bilo.

Obama naj bi podpiral prepoved polavtomatskega orožja, zakon o zmanjšanju nabojnikov in odpravo gromozanske luknje v prizadevanjih, da orožje v ZDA ne pride v napačne roke. To so orožarski sejmi, kjer lahko vsak kupi orožje, ne da bi preverili njegovo kriminalno preteklost ali duševne težave. V trgovinah je namreč treba z nakupom počakati, dokler policija tega ne preveri.

Republikanci molčijo

O orožarskih omejitvah za zdaj govorijo le demokrati. Republikanci si ne upajo nasprotovati razpravi o tem, ampak dodajo, da je pomembneje govoriti o ukrepih glede zabavne kulture in videoiger ter o duševnem zdravju. V torek se je prvič po pokolu oglasila največja orožarska zveza v ZDA, NRA. Po prejšnjih pokolih je NRA hitro stopila v bran orožju, tokrat pa se je zaradi starosti in števila žrtev uvodoma potuhnila.

NRA namerava imeti v petek veliko novinarsko konferenco, da razloži svoja stališča. Za zdaj je sporočila le, da je pripravljena prispevati svoj delež, da se podobne stvari ne bi več dogajale. NRA je tudi izrazila sožalje družinam žrtev.

A nekatere stvari se le premikajo. Newyorški zasebni sklad Cerberus je v torek sporočil, da prodaja delež v podjetju Freedom Group, ki proizvaja polavtomatske puške bushmaster. Veriga trgovin s športno opremo Dick's je prekinila prodajo tovrstnega orožja in pospravila vse orožje iz svojih izložb v Newtownu in okolici. Trgovina s športno opremo v ZDA pomeni trgovino z orožjem.

Delnice proizvajalcev orožja so v torek na borzah padale, vendar drugod po ZDA prihaja do obratnih reakcij javnosti. Državni preiskovalni urad v Koloradu je sporočil, da so v soboto dobili rekordno število zahtevkov za preverjanje kriminalne preteklosti kupcev orožja, prodaja pa raste tudi drugje, na primer v Nevadi in na Floridi.

Komentarjev 2
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 17:21 19.december 2012.

    preprost motiv-odtrgalo se mu je in pasta

  • mph 12:37 19.december 2012.

    Američani so pač standardni idioti, ko gre za take zadeve. Zdaj bodo na isto mizo dali orožje, ki bi ga najraje nekateri dali še otrokom v zibki in pa recimo video igre ali kaj takega. Najbolje, da morda prepovejo dnevne ...prikaži več novice in črno kroniko objavljat, pa njihove mentalno zaostale resničnostne showe, bo bolj koristilo.