Svet
2250 ogledov

Znana pravnomočna kazen za Ratka Mladića

ratko mladić Reuters
Vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića sodišče obsodilo na dosmrtni zapor.

Mednarodno sodišče za vojne zločine za nekdanjo Jugoslavijo je že leta 2017 Ratku Mladiću izreko kazen dosmrtnega zapora, potem ko ga je spoznalo krivega najtežjih vojnih zločinov med vojno v Bosni in Hercegovini, vključujoč tudi genocid v Srebrenici. 

Na odločitev so se pritožili tako s strani tožilstva kot obrambe. 

Danes je svojo odločitev objavil pritožbeni organ, ki je odločitev sodišča potrdil. General Ratko Mladić je tako pravnomočno obsojen na dosmrtni zapor. 

Odzivi na odločitev sodišča

V BiH so se danes različno odzvali na današnjo potrditev sodbe bivšemu poveljniku sil Republike srbske Ratku Mladiću. Da gre za priložnost za oblast v Srbiji, da sprejme resnico in se obrne v evropsko prihodnost, je v prvem odzivu izjavila ministrica za zunanje zadeve BiH Bisera Turković. 

"Čeprav sodba ni zajela vseh zločinov in genocida v vseh občinah, v katerih je bil storjen, je prvič v zgodovini na mednarodnem sodišču raziskan, potrjen in pravnomočno obsojen genocid nad Bošnjaki," je po objavi pravnomočne sodbe povedala Turkovićeva, ki je tudi namestnica predsedujočega svetu ministrov BiH.

Hrvaški član predsedstva BiH Željko Komšić je po današnji odločitvi mehanizma ocenil, da je jasno, da Republika srbska nikoli ne bo samostojna in neodvisna država. "Težko je verjeti, da bo kdorkoli priznal nekaj, kar je nastalo v združenem zločinskem podvigu, ki je med uresničevanjem svojih ciljev storil tudi zločin genocida," je izjavil Komšić. Menil je, da današnja sodba pomeni tudi konec ideje, da bi prišlo do mirne razdružitve BiH.

Predsednik predsedstva BiH, srbski predstavnik Milorad Dodik pa je poudaril, da današnja sodba "nima nobene povezave s pravico", je poročala televizija Al Jazeera Balkans na svoji spletni strani. "Ni uresničen cilj haaškega sodišča, da bodo ugotovili odgovornost za zločine in okrepili zaupanje med narodi. Prvi cilj ni uresničen, ker je v BiH umrlo 96.000 ljudi, med katerimi je 29.000 Srbov, kar je 30 odstotkov. Če pogledate strukturo sodb, tiste za zločine nad Srbi predstavljajo le dva odstotka," je povedal Dodik.

Predsednik vlade republike srbske Radovan Višković je za tiskovno agencijo Republike srbske Srna izjavi, da bi morali Mladiću oprostiti, "če bi bilo kaj prava in pravice". Kot je dodal, zločinov med vojno v BiH ni storila samo ena stran, temveč vse tri strani.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • 5aa93f84874a2d1c45173779b302eaec9123c75c 10:38 09.junij 2021.

    Še prej za časa Titove Jugoslavije si niso zaupali.Sicer folk ni smel renčati,bili mešani zakoni...,ampak si nikoli niso zaupali med seboj. Škoda,da je sploh obstajala SHS in kasneje Jugoslavija.Še najboljša je bila Slovenija,zdaj pa tudi niti več ne zaostaja za jugo.... .

  • nostradamus 05:07 09.junij 2021.

    povsem brezpredmetno je je to bosnjak,srb ali hrvat kdorkoli bi bil odgovoren za masovni pomor si zasluzi kazen za taksne primere je dosmrtna kazen dopust na stroske drzavljanov poslati ga v srebrnico pa naj se pogovori s prezivelimi.

  • jakec1575 22:26 08.junij 2021.

    Vidm, da je med komentarorji ogromno osebkov, ki so 90ta prespali ali pa so bili takrat rojeni in jim manjkajo kljucne informacije. Potem pa blebecejo.