Svet
1225 ogledov

Tako hudo kazen je sodišče izreklo ruskemu vojaku za zločine v Ukrajini

Vadim Šišimarin Profimedia
Ruski vojak je 28. februarja v pokrajini Sumi ustrelil neoboroženega civilista.

Danes je bila v Kijevu izrečena sodba ruskemu vojaku Vadimu Šišimarinu za umor civilista. Gre za prvo sodbo v sojenjih v zvezi z vojnimi zločini, sprejeto na ukrajinskih tleh.

Sodnik Sergij Agafonov je sodbo izrekel pred desetinami kamer v polni sodni dvorani, medtem ko ruski vojak na izrek čakal v zastekljenem prostoru za sodne obtožence. "Sodišče je ugotovilo, da je Vadim Šišimarin kriv in ga obsodilo na dosmrtno ječo," je dejal sodnik Agafonov. Po njegovih besedah je Šišimarin "kršil zakone in običaje vojne" in bil spoznan za krivega naklepnega umora. "Umor je bil storjen z neposrednim naklepom," je dejal sodnik.

Agafonov je v argumentaciji še izpostavil, da čeprav je Šišimarin sodeloval pri preiskavi in izrazil obžalovanje, sodišče ne more sprejeti njegove trditve, da ni nameraval ubiti ukrajinskega civilista, ko je streljal nanj, poroča Guardian.

Obramba: Izpolnjeval je navodila nadrejenih

Odvetnik 21-ruskega vojaka, ki mu v Kijevu sodijo za umor neoboroženega 62-letnega civilista Oleksandra Šelipova, je namreč v petek v zaključnem nagovoru sodišče pozval, naj obtoženega oprostijo, rekoč da ni kriv naklepnega umora in vojnih zločinov, četudi je vojak očitani zločin priznal. Šišimarin je tako v obrambi zatrjeval, da je le izpolnjeval navodila nadrejenih. Danes izrečena sodba kijevskega sodišča priča, da je sodišče ponujene argumente zavrnilo in sprejelo obsodilno sodbo.

Šišimarin je 28. februarja v ukrajinski severovzhodni regiji Sumi s strelom iz avtomatske puške ubil neoboroženega civilista.

"To obžalujem. To zelo obžalujem. Tega nisem zavrnil in pripravljen sem sprejeti vse ukrepe, ki mi bodo naloženi," je obtoženi vojak prejšnji teden dejal v svoji zaključni izjavi pred sodiščem. Po izrečeni sodbi ima sedaj 30 dni za vložitev pritožbe.

Šelipova vdova Katerina je na pričanju prepoznala Šišimarina kot storilca in hkrati izrazila željo po največji možni kazni. "Če pa ga zamenjajo za naše vojake iz Azovstala, ne bi imela nič proti," je dejala takrat.

Na razsodbo čaka na desetine podobnih primerov

To je prva izrečena sodba v več odprtih primerih vojnih zločinov. Ukrajinska generalna tožilka Irina Venediktova je povedala, da se pripravlja več kot 40 primerov, povezanih z vojnimi zločini, ki bi lahko kmalu dobili sodni epilog. Ukrajinske oblasti trdijo, da so po vsej državi zabeležile več kot 10.000 vojnih zločinov. Del pravnih strokovnjakov sicer trdi, da je tako hitro reševanje primerov, medtem ko konflikt še traja, nenavadno in da lahko ustvarja možnosti kršitev Ženevskih konvencij.

Doslej sta dva ruska vojaka, ki jima sodijo v Ukrajini, priznala, da sta s topništvom streljala na civiliste.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • kapibara 18:42 24.maj 2022.

    Veliki Putin mu bode osebno doklenil zaporno celico !

  • ico8 18:10 24.maj 2022.

    In ti rusofilski stalinist reces temu zlocincu vojak? In ti napises v naslov „tako HUDA kazen“??? Da te ni sram, tebe in cele tvoje dtuzine, da ima nekaj tako pokvarjenega med sabo! Huda kazen za streljanje civilistov na (ahhhaaa!!) biciklu. ...prikaži več Tebi je verjetno zal bicikla za v petek?

  • Dusan12 17:16 23.maj 2022.

    In koliko dosmrtnih obsodb bo dobil zelenski, 7, morda 13. kdo ve.