Svet
63 ogledov

Znane podrobnosti slovesnosti ob zaprisegi Donalda Trumpa

Donald Trump EPA
Oblasti v ZDA pričakujejo, da se bo na slovesnostih ob zaprisegi novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa zbralo med 700 in 900 tisč ljudi. Dvakrat manj kot na prvi zaprisegi Baracka Obame, hkrati pa precej več kot na zaprisegi Georga W. Busha.

Zaprisega Donalda Trumpa kot 45. ameriškega predsednika predstavlja vrhunec večdnevnega festivalskega razpoloženja v Washingtonu. Že danes ob 16.30 po srednjeevropskem času se bodo pri spomeniku Abrahamu Lincolnu začeli koncerti; večjih zvezd ne bo, zbrane bodo zabavali različni orkestri, zbori, mažoretke. 

Koncerta se bo od 22. ure naprej po našem času udeležil tudi Donald Trump; takrat bodo nastopila različna imena country scene, kot sta Toby Keith in Lee Greenwood, "najmočnejša" izvajalca, ki sta se odzvala povabilu na nastop.

V petek zjutraj se bo Trump najprej udeležil maše v cerkvi streljaj od Bele hiše, nato pa se skupaj z Melanio udeležil obiska pri Baracku Obami in Michelle.

Ob 15.30 po srednjeevropskem času bo sledila osrednja svečanost inavguracije. Med drugim se je bodo udeležili tudi trije nekdanji ameriški predsedniki; Jimmy Carter, Bill Clinton in George Bush mlajši. Njegovega očeta zaradi zdravstvenih težav ne bo. Na prisegi bo tudi Trumpova nasprotnica Hillary Clinton.

Natanko ob 18. uri po srednjeevropskem času bo Donald Trump zaprisegel kot novi ameriški predsednik. Zaprisegel bo z dvema izvodoma svetega pisma; en pripada njegovi mami, z drugim pa je kot ameriški predsednik prisegel Abraham Lincoln.

Vse slovesnosti ob novi zaprisegi bodo skupno stale okrog 200 milijonov dolarjev.

Nova tožba zoper novega predsednika 

Tik pred vstopom v Belo hišo se Donald Trump sooča z izredno nizko podporo.

PREBERITE TUDI


Trumpu pa je pričakovanja pred inavguracijo skazila še nekdanja tekmovalka resničnostnega šova Vajenec Summer Zervos, ki je vložila tožbo zaradi obrekovanja. Trump, ki je do nedavnega vodil resničnostni šov Vajenec, naj bi lagal, ko je odgovarjal na domneve, da je poskusil poljubiti in otipavati Zervosovo brez njenega dovoljenja. Trump je z lažnimi izjavami poniževal in opravljal Zervosovo, poroča STA.

Med kampanjo so Trumpa ženske večkrat obtožile različnih spolnih prekrškov, ki pa je vse po vrsti zanikal in obljubil, da bo tožil ženske za obtožbami.

Zastopnica Zervosove Gloria Allerd je dejala, da si je Zervosova premislila, ko je sprva dejala, da ne bo pravno ukrepala proti Trumpu, če je ta ne toži. Premislila si je, ker se, kot je dejala, novoizvoljeni predsednik ni pokesal za svoja domnevna dejanja in je še naprej lagal, da bi prekril dejstva.

Zervosova zahteva, da Trump svoje izjave vzame nazaj ali se ji opraviči. Zahteva pa tudi odškodnino in globo v višini, ki bi bila določena na sojenju.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • mph 18:34 19.januar 2017.

    Pa še to sem pozabil, ko čez nekoga ena stran tako vztrajno pljuva in išče samo slabo, so pa sami vzor nečednosti in zločinov, ....je pa morda pravi za to mesto.

  • mph 18:33 19.januar 2017.

    Neverjetno, iz nasprotnika bom še malo postal njegov podpornik. Navkljub vsem negativnostim, ima pa tudi marsikaj pozitivnega, jasno mu je, da je treba odpirat nova delovna mesta (ravno spet gledal link od Moorea, ki ga vidi pozitivno), da narod kot ...prikaži več tak napreduje, je pripravljen na sodelovanje z Rusi, .... sicer pa bomo kmalu videli. Velik problem je tudi, da pogosto govori navzkrižno. Dajmo času čas.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 15:42 19.januar 2017.

    Ima potencial da zafura in ima potencial da popravi. Še vedno bolje 50:50, kot Hillary, ki je že napovedala, da bo zafurala svet. Popolnoma od Trumpa je odvisno, koliko bo vojnim lobijem podlegel, medtem ko Killary je že.