Svet
86 ogledov

Znani dobitniki Nobelove nagrade za medicino

Nobelova nagrada medicina Epa
Letošnjo Nobelovo nagrado za medicino prejmejo Američana William G. Kaelin in Gregg L. Semenza ter Britanec Peter J. Ratcliffe.

Letošnji nagrajenci prejmejo Nobelobo nagrado za odkritja, kako celice občutijo kisik in se mu prilagajajo, je danes v Stockholmu sporočil inštitut Karolinska.

Temeljni pomen kisika, je bil poznan že stoletja, a to, kako se celice prilagajajo na spremembe v dostopnosti kisika, dolgo ni bilo znano, so navedli na inštitutu. Delo, ki letos prejme Nobelovo nagrado za medicino oziroma fiziologijo, pa je odkrilo molekularne mehanizme, ki predstavljajo osnovo za prilagajanje celic spremembam v ravni kisika.

Občutenje kisika s strani celic je osrednjega pomena pri številnih boleznih, med drugim pri raku, anemiji ter pri metabolizmu, razvoju zarodka in imunskih odzivih. Kot so sporočili z inštituta, so letošnji Nobelovi nagrajenci izjemno prispevali k področju fiziologije in tlakovali pot novim, obetavnim strategijam za boj s temi boleznimi.

V Stockholmu so tako razglasili dobitnike prve letošnje Nobelove nagrade, ki jo bodo prejeli na slovesnosti 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti. Nagrajenci prejmejo denarno nagrado v višini devet milijonov švedskih kron (830.000 evrov), ki si jo bodo Američana in Britanec razdelili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.