Svet
17 ogledov

Znani dobitniki za medicino

Nobelova nagrada EPA
Nobelovo nagrado za medicino dobijo Rothman, Schekman in Südhof za odkritja na področju celičnega transportnega sistema.

Nobelovo nagrado za medicino dobijo James Rothman, Randy Schekman in Thomas Südhof. Nagrado prejmejo za odkritja na področju celičnega transportnega sistema. Odkrili so molekularne principe, ki določajo, kako se informacije pravi čas prenesejo na pravo mesto v celici.

Lani sta Nobelovo nagrado za medicino prejela Britanec John Gurdon in Japonec Šinja Jamanaka za odkritje, da je zrele celice mogoče reprogramirati, da postanejo pluripotentne oz. da lahko postanejo izvorne celice, ki se lahko razvijejo v različne vrste telesnih tkiv. To je po mnenju odbora za nagrade v Stockholmu "pomenilo revolucijo v razumevanju razvoja celic in organizmov".

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel, in sicer vsako leto 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.