Svet
9 ogledov

Znani prvi neuradni izidi hrvaških volitev

Hrvaška volitve v evropski parlament Marijan Susenj/Pixsell
Hrvaška opozicijska desničarska koalicija, ki jo sestavljajo HDZ, Hrvaška stranka prava Ante Starčević (HSP AS) in Blok upokojenci skupaj (BUZ) bo imela polovico izmed 12 hrvaških poslancev v Evropskem parlamentu, so pokazali prvi neuradni izidi današnjih volitev po preštetih slabih 57 odstotkih glasovnic.

Državna volilna komisija je nekaj pred 22. uro objavila prve neuradne izide, ki kažejo, da ima koalicija na čelu s HDZ dobrih 32 odstotkov glasov. Vladajoča levosredinska koalicija SDP, Hrvaška narodna stranka (HNS) in Hrvaška stranka upokojencev (HSU) ima dobrih 31 odstotkov, kar ji zagotavlja pet poslancev v Evropskem parlamentu.

Enega poslanca imajo zaenkrat Hrvaški laburisti - Stranka dela (HL), ki so do 22. ure nabrali slabih šest odstotkov glasov. Ostalih 25 volilnih list je dobilo po manj kot pet odstotkov glasov.

Prve hrvaške volitve v Evropski parlament je zaznamovala nizka udeležba, ki je bila po preštetih 57 odstotkih glasov slabih 21-odstotna. To je najnižja udeležba volilnih upravičencev na kakšnih volitvah ali referendumu od osamosvojitve Hrvaške. Sicer je volilno pravico imelo 3,7 milijona volivcev.

Predsednik državne volilne komisije Branko Hrvatin je povedal, da so volitve potekale mirno ter da sta bila zabeležena zgolj dva incidenta. Volivca sta žalila člane volilne komisije v Petrinji in v Berlinu v Nemčiji. Dodal je, da bodo prve neuradne izide današnjih volitev objavili na podlagi malega vzorca preštetih glasovnic nekaj pred 22. uro na spletni strani komisije. Rezultate, na podlagi katerih bo mogoče sklepati na končne izide, pa bodo predstavili na novinarski konferenci opolnoči, je še napovedal.

Raje na sonce kot na volišča

Hrvaški mediji so poročali, da na voliščih ni bilo nobene gneče. Tisti državljani, ki niso želeli voliti in so sončno nedeljo izkoristili za druge dejavnosti, so večinoma izpostavili, da niso volili, ker nimajo zaupanja v politične elite. Največ volivcev je do 16. ure na volišča prišlo v karlovški županiji, slabih 17,5 odstotka, najmanj pa v medžimurski županiji, slabih 12 odstotkov, je še sporočila volilna komisija na svoji spletni strani.

Ko gre za večja mesta na Hrvaškem, je največ volivcev, med 17 in 19 odstotkov glasovalo v Karlovcu, Gospiću, Požegi in Pazinu, najmanj pa v Zadru, slabih 12 odstotkov, ter v Splitu, slabih 13 odstotkov. V Zagrebu je bila udeležba 16-odstotna.

Izvoljenim hrvaškim poslancem se bo mandat začel 1. julija, iztekel pa že čez dobro leto dni, saj bodo leta 2014 redne volitve v Evropski parlament v celotni EU, vključno s Hrvaško. Takrat bodo na Hrvaškem v skladu z novimi pravili volili le 11 poslancev, ki bodo imeli petletni mandat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.