Svet
112799 ogledov

Znanih vse več podrobnosti o pokolu: "Njegov oče je profesor in zdravnik!"

streljanje srbija
1/7
Profimedia
Srbski predsednik Aleksandar Vučić je po današnjem strelskem napadu na osnovni šoli v Beogradu, v katerem je 13-letni učenec ubil osem učencev in varnostnika, predlagal vrsto ukrepov, med drugim znižanje kazenske odgovornosti s 14 na 12 let. Današnji dan je opisal kot enega najtežjih v zgodovini države in pozval k spremembi obnašanja v družbi.

Vučić je po današnji tragediji na beograjski osnovni šoli Vladislava Ribnikarja predlagal deset ukrepov. Med njimi je znižanje kazensko pravne odgovornosti s 14 na 12 let, kot tudi dveletni moratorij na posedovanje in nošenje orožja ter strog nadzor nad dovoljenji zanj.

Eden od predlogov je bil tudi, da se predpiše kazenska odgovornost za vse, ki mladoletnikom omogočijo stik s strelnim orožjem. Deček, ki je danes streljal v šoli, je namreč v strelskem pohodu uporabil pištoli, ki ju je vzel od očeta.

Vučić je na novinarski konferenci današnji dan opisal kot "enega najtežjih v sodobni zgodovini Srbije". Srbija je danes združena v žalosti, a v takšnih okoliščinah je treba pogledati vzroke in "odgovornost vsakega od nas" ter iskati rešitve in poti, da se to ne ponovi, je dejal.

streljanje srbija | Avtor: Profimedia Profimedia

Ob tem je izrazil sožalje družinam ubitih otrok, kot tudi družini ubitega varnostnika. V streljanju, ki ga je izvedel učenec sedmega razreda, je bilo sicer ranjenih še šest otrok in učiteljica.

Srbski predsednik je menil tudi, da mora družba spremeniti vrednote in način obnašanja. "To je vprašanje za našo celotno družbo (...) Ali bomo dovolj odgovorni in enotni, da se bomo poskušali spremeniti in priznati lastne napake," je dejal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Po Vučićevih besedah je najstnik, ki ga je policija po dejanju prijela pred šolo, trenutno "na posebnem mestu" in bo nameščen v posebnem oddelku klinike za nevropsihiatrijo.

streljanje srbija | Avtor: Profimedia Profimedia

Potrdil je tudi, da so aretirali njegovega očeta in mamo. "Priprt je bil njegov oče, kot lastnik orožja, ki ga je očitno hranil nezakonito, čeprav je imel vsa potrebna dovoljenja. Pridržana je bila tudi mati," je povedal Vučić. Ob tem je razkril še nekaj podrobnosti o dečku, ki, kot je povedal, izhaja iz ugledne in premožne družine. Njegov oče je profesor in zdravnik. Deček naj bi bil zelo ambiciozen, tako kot njegovi starši.

Srbijo je današnji strelski napad v šoli močno pretresel. Pri tem so se zvrstili pozivi k prenehanju toleriranja nekaznovanega nasilja v javnem prostoru. Vlada je po napadu razglasila tridnevno žalovanje. Izrazi sožalja in pretresenosti ob dogodku so prišli tudi iz širše regije, med drugim iz Slovenije, kot tudi iz EU.

streljanje srbija | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 20
  • Ender3 16:13 05.maj 2023.

    Vučič pooseblja Srbijo. On je vse. 10 Njegovih navodil za ukrepanje so v srbski skupštini takoj uzakonili. Ob tem, si dovoli na tiskovni konferencu uro razglabljati o stanju družine in učencu. Vzel si je pravico govoriti o osebnih podatkih in ...prikaži več s tem načel zelo perečo problematiko o varstvu le teh. S tem izgublja kredibilnost v javnosti zgolj za nabiranje svojih političnih točk..

  • Ocvirke 20:23 04.maj 2023.

    Včasih si jih ob prvih znakih čudnega obnašanja dobil okol kepe od učitelja/ice potem pa upal, da doma tega ne izvejo. Ti jih je še fater naložu. Za one res hude je bla poboljševalnica. Pa miličniki so znal marsikakšnega težavnega ...prikaži več smrkovca prevzgojit. Danes se froca kdo dotakne...socijalna...psihologi...pa mamo sranja...

  • munja 14:10 04.maj 2023.

    Celotna družba je očitno, kar se tiče vrednot, na robu prepada. Otroci vse, kar se dogaja, dojemajo veliko prej kot včasih. Zavedajo se samo svojih pravic, dolžnosti pa bolj malo. Starši so po cele dneve v službah, nimajo časa za ...prikaži več otroke, da ne govorim o medvrstniškem nasilju -to so pa potem posledice.