Svet
44 ogledov

Znanje matematike na ravni 11-letnikov

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Skoraj polovica odraslih Britancev ima znanje matematike na stopnji 11-letnikov ali še manj, kaže najnovejša britanska raziskava.

Slednja tudi kaže, da je med delovnoaktivnimi Britanci vedno več takih, ki ne znajo na pamet izračunati najbolj osnovnih računov oziroma takšnih, ki jih v življenju največkrat potrebujejo.

V zadnjih osmih letih se je tako število ljudi z znanjem matematike, ki je primerljivo s tistim pri osnovnošolcih, povečalo s 15 na 17 milijonov oziroma v raziskavi je bilo takšnih 49 odstotkov v starosti med 16 in 65 let, poroča Daily Telegraph.

Kot ugotavlja nevladna organizacija National Numeracy, ki želi poudariti pomen matematike v vsakdanjem življenju, je slabo znanje matematike "posebna britanska bolezen", ki bo kmalu zajela tudi druge razvite države. "Imamo 17 milijonov odraslih, ki imajo znanje matematike na ravni 11-letnika," je dejal prvi mož organizacije Chris Humphries.

"To so dejansko strašljivi podatki, saj ti posamezniki pogostokrat ne razumejo plačilnih list, ne znajo računati ali vrniti gotovine, imajo težave z urniki, davki in celo z razumevanjem grafov, razpredelnic, ki jih potrebujejo za svoje delo. Problem je, da se znanje iz leta v leto slabša," je povedal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.