Svet
1692 ogledov

Znano, kje bodo pokopali Navalnega

Aleksej Navalni, smrt Profimedia
Pogrebna slovesnost za ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ki je umrl v ruskem zaporu, bo v petek v cerkvi v Moskvi, so danes sporočili njegovi podporniki. Aleksejeva mati Ljudmila Navalna je sicer pred tednom dni obtožila ruske oblasti, da jo skušajo prisiliti, naj sina pokoplje na skrivaj, in zahtevala javen pogreb.

Pogrebna slovesnost za Alekseja Navalnega, ki je 16. februarja umrl v zaporniški koloniji na skrajnem severu Rusije, bo v petek ob 14. uri po krajevnem času (12. uri po srednjeevropskem) v cerkvi v moskovskem okrožju Marin. Pokopali ga bodo na pokopališču Borisov, je na družbenem omrežju X danes sporočila tiskovna predstavnica Navalnega Kira Jarmiš.

Ruske oblasti so več kot teden dni po smrti Navalnega njegovo truplo v soboto končno izročile materi Ljudmili Navalni, ki je pred tem obtožila ruske oblasti, da jo skušajo prisiliti, naj sina pokoplje na skrivaj. Navalna je zahtevala javni pogreb, da bi se ga lahko udeležili tudi podporniki, ne samo svojci.

Podporniki Navalnega so povedali, da je bilo težko najti cerkev, kjer bi lahko potekalo bogoslužje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Aleksej Navalni smrt | Avtor: Epa Prizor s shoda v Sofiji po smrti Alekseja Navalnega. Epa

"Nikjer nam niso hoteli dati ničesar. Ponekod so nam povedali, da je to prepovedano," je na Telegramu sporočil eden od zaveznikov Navalnega v izgnanstvu Ivan Ždanov, pri čemer je bil kritičen do moskovskega župana Sergeja Sobjanina, ki je blizu predsedniku Vladimirju Putinu.

Navalni, eden najglasnejših kritikov Putina, je umrl med prestajanjem 19-letne kazni v kazenski koloniji v kraju Harp onkraj polarnega kroga. Vzrok njegove smrti uradno še ni znan. Številne zahodne države pa odgovornost za njegovo smrt neposredno pripisujejo ruskemu predsedniku.

Putin, ki bo imel v četrtek imel letni nagovor v zvezni skupščini, se še vedno ni osebno odzval na smrt Navalnega, ki je leta 2020 preživel poskus zastrupitve z novičokom in je od leta 2021 pa vse do smrti tudi za rešetkami kritiziral politiko ruskega predsednika.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 42
 • Avatar Mark035
  Mark035 06:47 02.marec 2024.

  Kje so pokopali Gonzalo Lira ?? .. Zelensky je morilec, ki je ubil ameriškega novinarja v ukrajinskem zaporu, ampak Z24 niti ENE novice o GONZALI LIRA .. R.I.P. GONZALO LIRA

 • Avatar Dddd
  Dddd 16:38 01.marec 2024.

  Rusofilćići, na pogrebu je kar nekaj 1000, verjetno več kot 10 000 ljudi

 • Idioti 20:34 29.februar 2024.

  Briga me kje , lahko tudi na smetišču , vem pa kje bodo končali tisti za trugo !