Svet
4507 ogledov

Znano, kje v Srbiji je novo nahajališče zlata

Zlato Profimedia
Prejšnji mesec je srbski predsednik potrdil, da so v Srbiji odkrili veliko nahajališče zlata. Zdaj je jasno, kje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sredi decembra dejal, da so v eni od "siromašnih občin na jugovzhodu države" našli veliko nahajališče zlata. Zdaj je družba Dundee Precious Metals Inc. Uradno objavila, da so na območju Čoka Rakite (Homolje, občina Žagubica) našli zlato in baker. Med vzorci naj bi bilo več primerkov visoke kakovosti. 

Čoka Rakita se nahaja tri kilometre jugovzhodno od kraja, kjer podjetje Dundee Precious Metals že koplje. Prvi metalurški testi so pokazali, da gre za bogato nahajališče, letos naj bi opravili še dodatna testiranja. Na globini 517 metrov so našli 63,46 grama zlata na tono rudnine. V enem od slojev celo več kot 2 kilograma na tonu. V tem sloju so našli tudi 0,11 odstotka bakra. Izkoristek zlata je večji od 93 odstotkov. 

Vučič je prepričan, da bo občina, v kateri je nahajališče, zacvetela, saj so našli "veliko več zlata, kot ga je v rudniku Čukaru Peki. Če bi sam izbiral boljšo občino, je ne bi našel. Govorimo o jugovzhodu Srbije. Občina se bo razcvetela," je napovedal. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 14:56 20.januar 2023.

    Amerom se že sline cedijo!!!