Svet
962 ogledov

Znano, koliko je Rusija v sto dneh vojne zaslužila

Novice: Znano, koliko je Rusija v sto dneh vojne zaslužila Profimedia
Rusija je v prvih sto dneh vojne na račun izvoza goriva veliko zaslužila.

Z izvozom fosilnih goriv je Rusija v prvih sto dneh vojne v Ukrajini zaslužila 93 milijard evrov. Največ goriva je bilo izvoženega v EU. Največje uvoznice so bile Kitajska (12,6 milijarde evrov), Nemčija (12,1 milijarde evrov) in Italija (7,8 milijarde evrov).

Center za raziskave o energiji in čistem zraku (CREA) v poročilu navaja, da je EU v prvih 100 dneh vojne prevzela 61 odstotkov ruskega izvoza fosilnih goriv v vrednosti približno 57 milijard evrov.

Največ, 46 milijard evrov, je Rusija zaslužila na račun prodaje surove nafte. Sledijo plin iz plinovodov (24 milijard evrov), naftni derivati (13 milijard evrov), utekočinjeni zemeljski plin (5,1 milijarde evrov) in premog (4,8 milijarde evrov).

Po ugotovitvah CREA se ruski prihodki od izvoza od marca zmanjšujejo, vendar ostajajo rekordno visoki.

Izvozne cene 60 odstotkov višje kot lani

Obseg uvoza se je maja v Rusiji v primerjavi z obdobjem pred invazijo nekoliko zmanjšal, in sicer za približno 15 odstotkov, saj so se številne države in podjetja izogibale ruskim dobavam.

Zmanjšanje povpraševanja in nižja cena ruske nafte sta državo maja stala približno 200 milijonov evrov na dan. A kot ugotavljajo raziskovalci CREA, je povečanje povpraševanja po fosilnih gorivih ustvarilo nepričakovan izkupiček: Ruske izvozne cene so bile v povprečju za 60 odstotkov višje kot lani.

Nekatere države, med njimi Kitajska, Indija, Združeni arabski emirati in Francija, so povečale svoje izvoz iz Rusije.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 1
  • Avatar Mark035
    Mark035 13:14 13.junij 2022.

    Bravo Rusija, čeprav naše voditelje prav malo briga, da mi ljudje plačujemo za njihove sankcije. 2021 je bil 1L rastlinskega olja 1€, danes je najcenejše rastlinsko olje 3€, kar je 200% inflacija, pa še vedno sanjajo o neki 8% inflaciji. ...prikaži več Mislili so, da bodo s sankcijami zlomili Rusijo, pa je danes tečaj 59RUB = 1€.. kar je precej višje kot pred sankcijami.