Svet
15 ogledov

Znanstveniki: Moški ne bodo izumrli

DNK Shutterstock
Moški spol določa kromosom Y. Genov, ki ga sestavljajo, pa naj bi bilo vedno manj. Pred 200 milijoni let naj bi bilo takih genov približno 800, zdaj pa naj bi jih bilo le še 30.

Nekateri znanstveniki so iz tega sklepali, da bi sčasoma lahko kromosom izginil. Z njim bi lahko izginili tudi moški. Seveda bi to spet trajalo milijone let, a vendar večina meni, da se to ne bo zgodilo.

Raziskovalka Jennifer Hughes z inštituta za biomedicinske raziskave v ameriškem Cambridgeu je prepričana, da je število genov, ki tvorijo kromosom Y, stabilno že zadnjih 25 milijonov let. Svoje izsledke je skupaj s skupino raziskovalcev objavila v reviji Nature.

"Geni, ki so ostali, imajo najpomembnejše biološke funkcije, zato bodo obstali," je prepričana raziskovalka z inštituta. Raziskovalci so tezo, da se je zmanjševanje števila genov zaustavilo, potrdili s primerjavo z vrsto opic, ki je izšla iz skupnega prednika s človekom pred 25 milijoni let. Primerjali so tudi gene šimpanzov, ki naj bi imeli z nami skupne prednike še pred okoli šestimi milijoni let.

Število genov, ki so sestavljali kromosom Y, se je torej v začetni fazi evolucije hitro zmanjševalo, nato pa se je zmanjševanje upočasnilo. Kot ugotovitve povzema spletni Bloomberg, se nadaljnje zmanjševanje števila genov zaradi njihove pomembnosti ne bo nadaljevalo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.