Svet
36343 ogledov

Znanstveniki šokirani nad odkritjem v Černobilu

Černobil Geigerjev števec Epa
Nove raziskave v Černobilu dale osupljive rezultate. Znanstveniki šokirani: 'Razvili so supermoč!'

Zdi se, da so črvi, ki živijo v bližini najbolj znanega območja jedrske katastrofe, v Černobilu, razvili nove moči – odpornost proti sevanju, piše The Independent. Raziskovalci so zbrali črve iz vzorcev zemlje, gnilega sadja in drugih materialov ter testirali lokalne ravni sevanja.

Cilj obiska v Černobilu je bil raziskati drobne črve s preprosto genetsko zasnovo, ki se hitro razmnožujejo v okolju, kjer so prisotne različne ravni sevanja, od nizkih ravni, ki bi jih opazili v velikih mestih, do visokih ravni, ki jih najdemo v vesolju. Znanstveniki so črve nato odnesli na newyorško univerzo, kjer so jih zamrznili in preučili.

Černobil | Avtor: EPA EPA

"Černobil je bila tragedija nepojmljivih razsežnosti. Kljub številnim raziskavam pa še vedno nimamo dobrega vpogleda v posledice katastrofe za lokalno prebivalstvo. Ali je nenadna sprememba okolja izbrala vrste ali celo posameznike znotraj vrste, ki so po naravi bolj odporni na ionizirajoče sevanje," je za Daily Mail povedala glavna avtorica študije dr. Sophia Tintori.

Od nesreče leta 1986 so živali kljub sevanju po skoraj 40 letih še naprej živele v Černobilu in okolici. Raziskovalci so pred tem ugotovili, da so živali, ki živijo v černobilskem izključenem območju, genetsko drugačne od istih vrst, ki jih najdemo drugje.

Matthew Rockman, profesor biologije na newyorški univerzi, je dejal: "Ti črvi živijo povsod, kljub visokim stopnjam sevanja pa genomi črvov niso bili poškodovani." Razburljivo odkritje ne pomeni, da je Černobil varen, vendar nakazuje, da so črvi odporne živali, ki lahko prenesejo ekstremne pogoje, je razkrila dr. Tintori.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • zdrej 14:44 13.marec 2024.

    Zanimivo, da sedaj kaj takega pišejo. Sam sem že pred kakim desetletjem zasledil to informacijo, da so v radioaktivnih področjih živa bitja, ki pač tam živijo. Glede na hitrost cikla, so verjetno neodporni pomrli, ostali se razmnožujejo naprej. Pač naravni ...prikaži več pojav ki se mu reče naravna selekcija.

  • bobubob 20:39 10.marec 2024.

    Še črvov ne poznajo, pa so se lotili genskega dela na ljudeh? Kakšne neodgovorne gnide, ki to dopuščajo, vendar volimo?

  • Anja1956 18:27 10.marec 2024.

    Putin in Šojgu razpravljata kam bodo Rusi vrgli prvo Atomsko bombo v Evropi . Šojgu pravi, da je Pariza, Bruslja in Nerlina škoda, da naj raje v opomin vržeta bombo na manjše in manj pomembno mesto. Putin se spomni na ...prikaži več Ljubljano in Janšo, ki ga ne mara in se odloči, da bo vrgel na Ljubljano eno majhno 50 kilotonsko!