Svet
1278 ogledov

Znova bi uvedli obvezni vojaški rok

vojaki vojska Profimedia
Latvija namerava znova uvesti obvezno služenje vojaškega roka.

Vlada v Rigi je danes podprla predlog o tem, ki ga je pripravilo obrambno ministrstvo. Načrtujejo, da bodo služenje uvedli že prihodnje leto, najprej na prostovoljni osnovi, kasneje naj bi postalo obvezno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Naborniki bodo moški, stari od 18 do 27 let, medtem ko se bodo ženske v isti starostni skupini lahko odločile za 11-mesečno prostovoljno služenje vojske.

Latvija, članica Nata, ki meji na Rusijo, je naborniški sistem sicer odpravila leta 2007 ter oblikovala profesionalno vojsko, ki jo dopolnjuje s prostovoljci.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • radovednica 08:56 09.september 2022.

    Odlično! To bi bilo potrebno uvesti tudi pri nas, za vse "mamine sinčke in hčerkice, razvajene do konca". Pa gonit jih do onemoglosti, da bi malo pozabili na svoje primitivno obnašanje s slušalkami po cesti,,,potem so pa pešce zbili, pa ...prikaži več malo od igračkarij na računalnikih,..pa od hamburgerjev, pic in podobnega. Red in disciplina, naučiti se samostojnosti, dela, odgovornosti, biti koristen za kaj. Vstajanje ob petih ali šestih, pa svinjarijo za seboj pospraviti....

  • Avatar GeorgeLincolnRockwell
    GeorgeLincolnRockwell 11:27 08.september 2022.

    Pametna poteza. Mogoče bi lahko tudi pri nas razmislili o podobnem koraku.

  • Naklonsky 21:47 07.september 2022.

    Pri nas pa puškokoruznik šef vojske…