Svet
429 ogledov

Znova protesti zaradi posilstva 11-letnice

Priština protest Profimedia
V Prištini so se v ponedeljek ljudje znova podali na ulice v znak protesta zaradi posilstva 11-letne deklice. Prav tako se vrstijo odstopi.

Primer posilstva 11-letne deklice, ki je trenutno na zdravljenju, je konec minulega meseca pretresel Kosovo, na dan pa prihaja vse več novih informacij.

Kot piše portal Kallxo.com sta že odstopila direktor policije Samedin Mehmeti in direktor uprave za ravnanje z zaporniki in mladoletniki Alji Gashi, protestniki zahtevajo tudi odstop državnega tožilca Kujtima Munishija

Kriminalisti trenutno preiskujejo dva ločena primera. Zaradi prvega, ki se je zgodil 21. junija, so pridržali šest ljudi, ki naj bi deklico poslali v štiri različne motele. Dva sumijo posilstva in trgovine z mladoletnicami, preostale štiri pa posilstva ter ponujanja spolnih storitev. 

Drugi primer posilstva se je zgodil 27. avgusta. Pridržanih je bilo pet oseb, med njimi so bili tudi mladoletniki. Policija sumi, da so deklico v intervalu sedmih ur večkrat posilili na različnih lokacijah v Prištini. 

 

 

Kosovski minister za notranje zadeve Xhelal Svecla je v ponedljek razkril, da prve informacije kažejo, da so 11-letno deklico zlorabljali več kot eno leto. Poudaril je, da pristojne ustanove niso zaščitile žrtve, in izrazil prepričanje, da bodo našli vse odgovorne ter jih kaznovali. 

"V primer so vključeni tožilstvo, centri za socialno delo, policija in kosovska agencija za forenzične preiskave. Vse dosedanje informacije pričajo o več zaporednih neuspehih pristojnih organov, da najprej zaščitijo mladoletnico, nato ugotovijo, kaj se je zgodilo, pa tudi da identificirajo storilce, ki jih na žalost še niso vseh ujeli," je dodal Svecla.

Protest je organiziral Kolektiv za feministično misel in akcijo. Poleg odstopa vseh odgovornih organizator tudi zahteva legalizacijo uporabe solzivca za samoobrambo oblikovanje posebne policijske skupine za spolne zločine, varnost, pravico in rehabilitacijo za žrtve spolnega nasilja ter uvedbo učnega predmeta o spolni vzgoji na šolah. 

1/7
Profimedia
Posilstvo Slovenija "Oče me je spraševal, ali je hči sama kriva za posilstvo" Posilstvo Pasivnost žrtve ni privolitev Svet Pomemben korak, parlament sprejel zakon: "Le da pomeni da" Fiona Ferro Šok Šport Francoski trener obtožen posilstva in spolne zlorabe
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.