Svet
3465 ogledov

Znova siloviti potresi: Najmočnejši z magnitudo 8,1

Seizmograf Profimedia
Zgodaj davi so se znova močno stresla tla. V seriji močnih potresov je najmočnejši imel magnitudo kar 8,1.

Novozelandske oblasti so izdale opozorilo pred cunamijem in odredile delno evakuacijo prebivalcev vzhodne obale Severnega otoka.

Serija potresov se je začela zgodaj zjutraj po krajevnem času s potresom z magnitudo 7,1, ki je imel žarišče v morju pred najvzhodnejšo točko Nove Zelandije East Cape.

Sledila sta potresna sunka z magnitudo 7,4 in 8,1 blizu Kermadeškega otočja, približno 800 kilometrov severovzhodno od Severnega otoka. Območje je nato stresla še vrsta močnejših popotresnih sunkov.

Pristojne oblasti so izdale opozorilo pred cunamijem in prebivalce na delih vzhodne obale Severna otoka pozvale, naj se umaknejo stran od obale.

Opozorilo so popoldne po krajevnem času umaknili, ko je nevarnost velikih popotresnih valov minila.

Novozelandska premierka Jacinda Arderd je na novinarski konferenci dejala, da Nova Zelandija v zadnjem času res nima sreče. "Imam občutek, da ima naša država smolo, saj smo imeli v enem dnevu potres, opozorilo pred cunamijem in pandemijo," je dejala.

Vodja službe za izredne razmere Kiritapu Allan je dejala, da so v nekaterih delih države opazili popotresne valove in dvig plime. Ni pa poročil o gmotni škodi ali poškodovanih, poročajo tuje tiskovne agencije.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.