Svet
11 ogledov

Znova zlorabe v skrivnem zaporu?

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Po navedbah organizacije Open Society Foundations v glavni ameriški vojaški bazi v Afganistanu prihaja do zlorab zapornikov.

Zapornike naj bi zlorabljali v še enem skrivnem zaporu, afganistanskem Bagramu. Nekdanji zaporniki trdijo, da jim niso dovolili spati in da so jih zapirali v hladne samice, poroča BBC.

Ameriška vojska navedbe o zlorabah kategorično zanika. "Obrambno ministrstvo ne upravlja nikakršnih skrivnih zaporov," je dejala Pamela Kunze, predstavnica oddelka ameriške vojske, ki nadzira zapore v Afganistanu. V vseh zaporih naj bi upoštevali mednarodna in ameriška pravila.

Razlog za skrb
Open Society Foundations trdi, da je bilo lani in letos 18 zapornikov zaprtih na skrivni lokaciji – v tako imenovanem "črnem zaporu“.

Izpostavljali so jih pretiranemu mrazu in svetlobi, niso jim dajali dovolj hrane, prikrajšali so jih za spanje, pred zdravniškimi pregledi so se morali sleči do golega, niso jim dovolili prakticirati svoje vere.

Navedbe o zlorabah v skrivnem afganistanskem zaporu so se sicer pojavile že junija lani in znova maja letos.

Po vedbah organizacije Open Society Foundations v glavni amreiški vojšaki bazi v Afganistanu prihaja do zlorab zapornikov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.