Svet
7 ogledov

Zoper umik križa Kaczynskega

1/5
Žurnal24 main
Protestniki v Varšavi s svojimi telesi preprečili umik lesenega križa izpred predsedniške palače. Postavili so ga v znamenje spomina na pokojnega predsednika Lecha Kaczynskega.

Vsak dan se ob križu zbere več sto Poljakov, ki ob njega polagajo cvetje in sveče ter molijo za pokojnega predsednika. Ta je skupaj z ostalim pretežnim delom poljskega vrha umrl v letalski nesreči 10. aprila.

S svojimi telesi zoper umik lesenega križa. Oglejte si galerijo protestov.

 

Križ pred predsedniško palačo naj bi danes odstranili; pod pritiskom več sto protestnikov so oblasti vendarle popustile. Če bodo križ skušali umakniti kakšen drug dan, za zdaj še ni znano.

Postavili so ga peti dan po nesreči pri Smolensku v Rusiji, v kateri je umrlo 96 predstavnikov državnega in vojaškega vrha. Nekateri člani največje opozicijske stranke, ki jo vodi brat Kaczynskega, menijo, da bi moral križ ostati pred palačo kot trajni spomenik. Novi predsednik Komorowski temu odločno nasprotuje; tudi mestne oblasti menijo, da bi morali križ umakniti na bližnje pokopališče.

Po nesreči je na Poljskem nekaj časa vladalo popolno razumevanje tudi na političnem parketu; očitno je čas žalovanja mimo in je ponovno nastopilo obdobje političnih spopadov. V tem trenutku bi za politična nesoglasja težko našli boljšo tarčo od spomina na pokojnega predsednika, katerega brat dvojček je izgubil na predsedniških volitvah.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.