Svet
10 ogledov

Zračni napadi jim ne pridejo do živega

Borci Islamske države Prtscr Youtube
Mesto Kobane skrajneži Islamske države oblegajo še naprej. Zračni napadi nimajo učinka.

Pripadniki skrajne Islamske države (ID) nadaljujejo z obleganjem sirskega mesta Kobane, ki meji na Turčijo. Skrajneži trdijo, da jih ne more ustaviti nič več – svoje zastave so v predmestju razvili že včeraj, zdaj se prebijajo proti središču, padec mesta je že nekaj dni le vprašanje časa.

Objavili so tudi posnetek s hriba Mašta, ki je strateško pomembno za Kobane.

Zračni napadi koalicijskih sil pod vodstvom ZDA se nadaljujejo na območju mesta, vendar so vse glasnejša ugibanja o učinkovitosti. Nezadovoljstvo z dosedanjim posredovanjem je jasno izrazil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je prepričan, da bo za boj proti ID potrebna tudi kopenska ofenziva.

Kurdi vdrli v Evropski parlament

Na spopade v mestu Kobane so se z različnimi protestnimi akcijami v več evropskih državah odzvali tamkajšnji Kurdi. Nekateri protesti so potekali že včeraj zvečer. V Bonnu in Düsseldorfu so kurdski demonstranti v ponedeljek zvečer vdrli v stavbo radijske postaje Westdeutsche Rundfunk oziroma Deutsche Welle.

V nizozemskem Haagu je skupina kurdskih demonstrantov vdrla v tamkajšnji parlament. Po pogovoru s predsednico spodnjega doma nizozemskega parlamenta Anouchko van Miltenburg so demonstranti v zgodnjih jutranjih urah zapustili stavbo.

Kurdski protestniki pa so danes vdrli tudi v Evropski parlament v Bruslju. Okoli 50 protestnikov se je prebilo skozi varnostno zaporo, z njimi se je nato sestalo več evropskih poslancev. Sprejel jih je tudi predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. Kot je po srečanju zapisal v sporočilu za javnost, s protestniki deli zaskrbljenost nad razmerami, v katerih so se znašli prebivalci Sirije in Iraka, še posebej v mestu Kobane. Poudaril pa je, da način, na katerega protestniki predstavljajo svoje zahteve, ni primeren.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.